A NASA macskás videót sugárzott vissza a Földre az űrből

A NASA szerteágazó megfigyelései között furcsa dolgokat vizsgál az Uránuszon. Napkitöréseket figyel, vizsgálja az Enceladust holdat, vizualizálja a Mars lehetséges vízrendszerének múltját. Halott csillagokat vizsgál, sziklákat gyűjt az űrből, kitalálja mi van a Voyagerrel. És általában véve készül arra, hogy embereket juttasson a Holdra.

De mindig van idejük arra, hogy a legfrissebb kísérleteikről is hírt adjanak. Most egy macskás videóról, aminek érdekessége, hogy a Holdnál távolabbi mélyűrből küldték vissza a Földre.

Hétfőn a NASA bejelentette, hogy az űrkutatási hivatal “mélyűr optikai kommunikáció” (DSOC) kísérletén belül, egy ultra nagy felbontású videót sugárzott vissza a földre 19 millió mérföld távolságból egy Taters nevű macskáról.

Taters, a NASA ezen kísérletében dolgozó alkalmazottjának házimacskája, történelmet írt azzal, hogy egy lézer tollat kergetett egy kanapén.

A NASA elmagyarázta, hogy a videó tetején látható grafikák mind a DSOC demó részei. Azok a  macska szívritmusát, a Psyche nevű űrhajó pályáját, a lézer bitsebességét és a Caltech Palomar Obzervatóriumában lévő távcső kupolájának alakját is mutatják.

Ez egy fontos előrelépés a NASA azon céljában, hogy nagy sávszélességű video streaming-et sugározzon, akár a Holdnál távolabbi mély űrből. Amely elengedhetetlen lesz ha emberi léptékben szeretnénk képi kommunikációt küldeni vagy fogadni ilyen távolságokból.

Ez az eredmény alátámasztja elkötelezettségünket az optikai kommunikáció fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú elem a jövőbeni adatátviteli igények kielégítésében.

– mondta Pam Melroy, a NASA tisztviselője sajtónyilatkozatában.

A sávszélesség növelése alapvető fontosságú a jövőbeli felfedezések és tudományos céljaink eléréséhez. Várakozással tekintünk e technológia további fejlődése és a jövőbeli galaktikus küldetések során történő kommunikáció átalakítása elé.