Putyin: Az új fizetési megoldás véget vet az USA pénzügyi dominanciájának

A BRICS tag Oroszország arra figyelmeztet, hogy a globális bankok és vezető pénzintézetek amerikai dominanciája hamarosan véget érhet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejtette, hogy a nyugati dominanciájú technológiák elavulnak, miközben a BRICS egy olyan új korszak kezdetét hozza el, amely a hagyományos pénzügyi rendszert egy új világrenddel váltja fel. Putyin szerint az „új fizetési infrastruktúra” véget vet az USA pénzügyi dominanciájának.

Putyin a VTB moszkvai befektetési fórumon hangsúlyozta, hogy a blokklánc technológiát többek között a nemzetközi fizetéseknél is használják. Azt állította, hogy a határon átnyúló tranzakciókban már nem az amerikai dollár az elsődleges fizetőeszköz és fizetési mód. Számos más új technológia jelent meg, és a BRICS országok alkalmazkodni fognak a változásokhoz, amelyek veszélybe sodorhatják az amerikai dollár kilátásait.

Szakértők szerint ez az elkövetkező években valódi forradalomhoz vezet, amely végleg aláássa a nagy nyugati bankok monopóliumát – mondta Putyin.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a BRICS egy olyan új fizetési infrastruktúrán dolgozik, amely felveszi a versenyt az amerikai dollárral. Elárulta, hogy a fizetési mechanizmus „csúcstechnológiával” lesz felszerelve a pénzeszközök zökkenőmentes átutalása érdekében. A még be nem indított fizetési rendszerről a következő, 2024-ben Oroszországban tartandó BRICS csúcstalálkozón lehet szó.

A BRICS minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a nyugati bankok és pénzügyi intézményei, valamint az amerikai dollár dominanciájának véget vessen. A szövetség azt szeretné, ha a helyi valuták uralnák a globális kereskedelmet, és kiszorítanák az amerikai dollárt.

A várakozások ellenére továbbra is erős a dollár

A SWIFT rendszer adatai szerint 2022-ben a globális devizapiac napi forgalmának 88,45%-át tette ki a dollár, míg az USA dollárban lebonyolított deviza tranzakciók aránya elérte a 46%-ot. A legnagyobb fenyegetést jelenleg a kínai jüan jelenti, aminek aránya évtizedek óta emelkedik.

A dollár szerepével kapcsolatos elégedetlenség a válságos időszakokban általában felerősödik. Az 1980-as években sokan úgy gondolták, hogy a feltörekvő japán jennek kell nagyobb szerepet vállalnia. Ez végül nem következett be. Most a kínai jüan felemelkedése kelt félelmet, azonban a jüan devizahasználat körülbelül 3%-os részesedéssel bír, ami a fele a brit fonténak és kétötöde a japán jennek. Az adatokból látszik, hogy a dedollarizáció elérése, amelyről korábban írtunk, nem lesz könnyű és gyors folyamat.

Összefoglalva, a BRICS arra törekszik, hogy megszüntesse az USA ellenőrzését a világ pénzügyi szektorában. Ez azonban rendkívül nehéz lesz, mert a pénzügyi rendszert továbbra is a dollár vezeti. A következő néhány év sorsdöntő lehet, mivel akkor fog eldőlni, hogy sikerrel járnak-e BRICS országok a globális vezető szerep megszerzésében, vagy sem.