Egy brazil bankóriás is kriptokereskedési szolgáltatást indít

Lehet, hogy csak véletlen egybeesés, de ahogy a bitcoin árfolyama az idei év legmagasabb szintjein jár bőven 40 ezer dollár felett ( BTC Price BTC Price ), a brazil Itaú Unibanco új szolgáltatást indít. Az elmúlt években folyamatosan nőtt és szinten maradt a kereslet a cégek, intézmények és nagy tőkével bíró befektetők részéről, hogy kitettséget nyerjenek bitcoinnal és más kriptokkal szemben. Így a hagyományos pénzügyi szektor is elkezdett kriptos szolgáltatásokat kínálni, mint kereskedés, letétkezelés és tőzsdén kereskedett alapok (ETF).

Az Itaú Unibanco esetén a kérdés az volt: ha kimarad, lemarad

Ez a brazil bank is felszáll tehát vonatra, ugyanis Bitcoin és Ethereum kereskedési szolgáltatásokat indít ügyfelei számára. A cég digitális eszközökért felelős igazgatója, Guto Antunes szerint először csak Bitcoinnal kezdenek, majd jön az Ethereum és a további kriptok sincsenek kizárva. Még júniusban döntött arról Brazília, hogy hogy a brazil központi bank fogja felügyelni a kriptószabályozást az országban. Ezzel szemben a Brazil Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (CVM) fogja felügyelni az “értékpapír” kritériumai alá tartozó kriptoeszközöket.

Ez a letisztázott szerepkör és az egyébként is kriptobarát környezet miatt a bankok is eléggé motiváltak, hogy kriptos szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek. Az Itaú Unibanco neve pedig már évek óta felmerül, amikor új kriptos szolgáltatások indításáról van szó. 2023-as adatok szerint Brazíliában jelenleg 37,8 millió kriptofelhasználó van, becslések szerint 2027-re ez a szám megduplázódhat akár.

A legnagyobb kriptotőzsdéknek is kifejezetten nagy piaci részesedése van az országban. A Binance, a Huobi és a Coinbase a legnagyobb szereplők. De a helyi szereplők is igyekeznek versenyben maradni, mint a Mercado Bitcoin kriptotőzsde és most már az Itaú Unibanco is.