16 millió kilométeres távolságból kapott üzenetet a Föld

Az üzenetet a NASA Psyche szondája küldte, amely jelenleg az azonos nevű aszteroida felé tart.

A 16 millió kilométeres távolságból lézersugárral a Földre küldött üzenet most megnyitotta az utat az űrkommunikáció új korszaka előtt. Az üzenetet a Psyche szonda, a NASA október közepén indított űrszondája küldte, amely jelenleg úton van az azonos nevű aszteroida felé, amely a Mars és a Jupiter bolygók pályája között található.

A Psyche fedélzetén az aszteroida tanulmányozására szolgáló széleskörű tudományos műszerpark mellett ott van a Deep Space Optical Communications (DSOC) kísérlet, egy innovatív optikai kommunikációs eszköz is, amely első alkalommal küldött sikeresen üzenetet egy teszt során a valaha tapasztalt legnagyobb távolságból. Az űreszköz a következő hat évet az űrben tölti, mintegy 3,6 milliárd kilométert tesz meg, hogy elérje a Psyche-t. A bolygóközi útja során spirális pályát követve jut el a Psyche-hoz.

Ez az első, ilyen típusú kommunikáció segítségével, a valaha mért legnagyobb, mintegy 16 millió kilométeres távolságból, küldött üzenet. A Hold Földtől való távolságának mintegy negyvenszereséről van szó.

“A DSOC számára az elkövetkező hónapok kritikusak lesznek, de megnyithatják az utat a nagyobb adatátviteli sebességű kommunikáció felé, amely képes tudományos információk, nagyfelbontású képek és streaming videók küldésére az emberiség következő óriási lépésének támogatására: embereket küldeni a Marsra” – magyarázta Trudy Kortes, a NASA központjának technológiai demonstrációkért felelős igazgatója.

Az adatok lézersugárral történő továbbítása lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű információt küldjenek el soha nem látott sebességgel, azonos irányban, azonos hullámhosszon mozgó fotonok sugarán keresztül. Az adatokat fényrezgésekbe burkolva, optikai jelbe kódolva kapjuk meg és dekódoljuk a Földön.

“Az optikai kommunikáció áldás a tudósok és kutatók számára, akik egyre többet és többet akarnak az űrmisszióktól, és lehetővé teszi az emberiség számára a mélyűr felfedezését” – tette hozzá Dr. Jason Mitchell, a NASA űrkommunikációs és navigációs programjának fejlett kommunikációs és navigációs technológiák részlegének igazgatója. “A több adat nagy felfedezést jelent”.