Az Antarktisz jégtakarójára ható rejtélyes erők nyomában

A tudomány gyors fejlődésének dacára még mindig elég keveset tudunk az Antarktiszról. Például az sem teljesen világos, hogy a tektonikai aktivitások milyen mértékben befolyásolják a jégolvadás ütemét, ezért a British Antarctic Survey új módszert vet be ennek feltérképezésére: hamarosan egy drónnal fogják tanulmányozni, hogy mi történik az Antarktisz jege alatt.

Az Antarktisz jelentős változásokon megy keresztül, aminek az egyik fő oka az emberi tevékenységek által okozott éghajlatváltozás. A jégtakaróra ható erők azonban magukban foglalják a föld alatti áramlásokat, a vulkáni tevékenységet, és mindenekelőtt a múlt drámai tektonikus mozgásait is.

Az antarktiszi jég tanulmányozása hamarosan magasabb szintre lép majd az ULTRA drónnak, egy új, teljesen autonóm repülőnek köszönhetően, amelyet kifejezetten a szélsőséges időjárási viszonyok között végzett küldetések végrehajtására terveztek. A British Antarctic Survey (BAS) ezt a drónt tervezi bevetni annak kiderítésére, hogy a múlt tektonikai eseményei milyen mértékben hatnak majd a jég olvadására a jövőben. A projekt célja az Antarktisz körüli „földelővonal” meghatározása, ami azt a vonalat jelöli, ahol a jégtakaró már nem érintkezik a földdel. Ha ezt sikerül feltérképezni, a tudósok a jövőbeli hatásokról pontosabb előrejelzéseket tudnak majd készíteni.

Mi van az Antarktisz alatt?

„Az Antarktisz a legkevésbé ismert hely a bolygón” – mondja Dr. Tom Jordan, a BAS repüléstechnikai projektjén dolgozó geofizikusa. Egyes helyekről nem állnak rendelkezésre tektonikai adatok, főként az üzemanyagokkal kapcsolatos korlátozások miatt. Az ULTRA azonban lehetővé teszi a tudósok számára, hogy átfogóbb szkenneléseket készítsenek, így feltérképezhetik, hogy mi rejtőzik a jég alatt. Ha az első kísérletek sikerrel zárulnak, a jövőben rajokban küldhetik a mesterséges intelligencia által vezérelt autonóm drónokat az Antarktiszra, hogy összehangolt küldetéseket hajtsanak végre.

A tudósok attól tartanak, hogy a tektonikus aktivitások olyan mélyedéseket hoztak létre az Antarktisz alatt, amelyek hatására a jégfelszín tengerszint alá süllyedhet, a melegebb vízzel való érintkezés pedig gyorsabb olvadást eredményez. A projektnek köszönhetően kiderül majd, hogy ez mennyire valószínű, valamint a jég olvadásának ütemét is pontosabban meg fogják tudni határozni.