Salvador elnökének az újraválasztása tovább erősítheti a Bitcoin pozícióját

A salvadori elnökválasztás kevesebb mint három hónap múlva esedékes, a Bitcoin intézményi támogatottsága pedig folyamatosan növekszik Salvadorban. Tehát úgy tűnik, hogy a Bitcoin BTC Price BTC Price mint törvényes fizetőeszköz bevezetése erős alapot jelent az ország gazdaságának megerősítéséhez.

A választási szezon teljes lendületet vett Salvadorban, miután az elnökválasztásra a tervek szerint 2024. február 4-én kerül sor. Az újraválasztásra készülő Bukele számára a közvélemény-kutatások már hónapok óta elsöprő fölényt mutatnak az esetleges versenytársakkal szemben. A bíróságok 2023. november elején hivatalosan is érvényesnek nyilvánították a jelöltségét, és a dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, jó úton halad a második ciklus megnyerése felé. Bukele több különböző politikai döntéséről vált híressé; bár hazai népszerűségének nagy részét a bűnözői bandák ellenes fellépésének köszönheti, elnöksége nemzetközi szinten különösen a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé tételéért folytatott kampányáról vált ismertté.

Salvador 2021. szeptemberében, több hónapos erőfeszítés után hivatalosan is elfogadta a Bitcoint érvényes fizetőeszközként, és azóta az ország történelmi méretű kísérletnek ad otthont. A világ számos pénzintézete a kezdetektől fogva jelentős és kitartó ellenállást tanúsított ezzel a kísérlettel szemben, méghozzá meglehetősen egyszerű okokból. Mielőtt Bukele bevezette volna a Bitcoint, Salvadorban az egyetlen legális fizetőeszköz az amerikai dollár volt. Ez a helyzet Salvadort olyan irigylésre méltatlan helyzetbe hozta, ahol egy másik ország közvetlen és erős befolyással rendelkezett minden gazdasági kérdésben. Ennek a befolyásnak a megszüntetése fontos motiváció volt, de a határok nélküli valuta számos más előnnyel is jár egy olyan gazdaságban, mint Salvadoré. Például a nemzetközi pénzátutalások sok salvadori számára fontos bevételi forrást jelentenek, és a bitcoin lehetőséget kínál arra, hogy az emberek a hagyományos pénzügyi közvetítőket, mint például a Western Union, kikerüljék.

A Bitcoin erős alapot teremtett Salvador növekedéséhez

Bár ez a két év növekedési kihívásokkal is járt, ma már számos egyértelmű jele van annak, hogy Salvador új gazdasági modellje egyre inkább elfogadottabbá válik a világgazdaság szélesebb körében. Az S&P például novemberben felminősítette az ország hitelbesorolását, hivatkozva az adósságkötelezettségek kezelésére tett következetes erőfeszítésekre és az általános gazdasági stabilitásra. A növekvő stabilitásnak jelentős lökést adott a Bitcoin és a benne rejlő új lehetőségek, mivel a turizmus jelentősen megnőtt. Bukele hivatalba lépése óta csak az Egyesült Államokból érkező látogatók száma megduplázódott. Bukele kormánya a Bitcoinnak tulajdonítja ezt a sikert, Ulloa alelnök pedig az ország “újjászületésének és hajtóerejének” nevezte. Az adatok ezt igazolni látszanak, mivel Salvador a turisták mellett a külföldi, teljes munkaidős lakosok körében is népszerűvé vált, köszönhetően annak, hogy a Bitcoin használata a mindennapi életben is egyszerű vált.

Tehát, mivel mindezek a tényezők arra utalnak, hogy a Bitcoin fontos szerepet játszik az ország gazdasági fejlődésében, természetesnek tűnik, hogy ez a politika az elkövetkező években a nemzet jól bevált jellemzőjévé válik, igaz? Csak egy bökkenő van ezzel a tervvel kapcsolatban, mégpedig az, hogy a lakosság még mindig vonakodik a Bitcoin tömeges használatától. Bár bizonyára nem kevés híve van, az ország még messze van a hiperbitcoinizáció állapotától, ahol a legtöbben rendszeresen vagy kizárólagosan használják a valutát. Mivel Bukele hazai népszerűségének legnagyobb részét a bűnüldöző hírneve adja, nem elképzelhetetlen, hogy még egy sikeres újraválasztás esetén is fokozatosan visszaszorulhat a Bitcoin.

El Salvador bitcoin államkötvény

Az egyik legnagyobb vállalat már a Bitcoint preferálja

Úgy tűnik azonban, hogy a növekvő intézményi támogatás meg fogja akadályozni ezt a visszaesést. A kormány tudatosan tett olyan lépéseket, amelyek elősegítik egy erős hazai Bitcoin-közösség kialakulását az országban. Ilyen például a Lava Pool projekthez való folyamatos hozzájárulás, amely arra törekszik, hogy helyi cégeket ösztönözzön a Bitcoin bányászatban való megjelenésben, mindezt megújuló energia felhasználásával. Bár az ehhez hasonló projektek hasznosak voltak egy új ökoszisztéma létrehozásában, a kormány egyedül nem képes erre. Szerencsére nem is kell, hiszen jelentős beruházások zajlanak az állam közvetlen ösztönzése nélkül. A Distribuidora Morazán, Salvador második legnagyobb áruelosztója bejelentette, hogy a Blink tárca- és API-platformmal kötött partnerségen keresztül elfogadja és ösztönzi a Bitcoin használatát. A cég maga nem szállít közvetlenül árut a fogyasztóknak, hanem közvetítőként működik: áruját mintegy 40 000 kereskedőnek értékesíti országszerte.

Más szóval, a Distribuidora Morazán azt reméli, hogy a Bitcoin elterjedését az üzleti vállalkozások közötti (B2B) tranzakciókkal növeli, és aktívan ösztönzi ezeket a vállalkozásokat a Bitcoin elfogadására és népszerűsítésére. A vállalat vezérigazgatója, Jacir Garcia-Prieto azt állította, hogy “a mai napig a disztribúciós tevékenységünket túlnyomórészt készpénzben kezeljük, és ez egy sor logisztikai, időbeli és működési nehézséget jelent, amelyek lassítják a mindennapi képességünket, hogy több értékesítési pontot látogassunk meg. A Bitcoin megoldja ezt“. Hozzátette, hogy “vásárlóink túlnyomó többsége nem fér hozzá a banki szolgáltatásokhoz, és a Bitcoin tökéletes módja annak, hogy megismertessük velük az első pénzügyi eszközüket”.

Azonban nem ez az egyetlen jelentős üzleti kezdeményezés, amelyre mostanában kerül sor, mivel a Bitcoin ATM szolgáltatók, az Athena és a Genesis Coin november 8-án szintén elindították a Lightning Network funkciót a Bitcoin ATM-ekbe országszerte.

Jöhet a második hullám?

Úgy tűnik, minden készen áll arra, hogy Salvador Bitcoin-kísérlete teljes értékű gazdasági intézménnyé váljon. Bukele elnöknek már az első ciklusában sikerült figyelemre méltó átalakítást véghezvinnie, és csak találgatni lehet, hogy még néhány évvel a kormányrúdnál meddig tudja folytatni a projektet. Bár a lakosság többsége továbbra is szkeptikus magával a Bitcoinnal kapcsolatban, összességében mégis szeretik a kormányát, és mostanra a legkeményebb növekedési fájdalmak közül sok már a visszapillantó tükörben van.

Világszerte újjáépítette Bukele a hidakat a globális pénzintézetekkel, a Bitcoin pedig hatalmas dollárbevételt hoz a turizmusban. És ami még fontosabb, a bizalom is növekszik. Még ha az újraválasztás megnyerésének és a normális közigazgatás fenntartásának szükségessége el is veszi Bukele figyelmének nagy részét, az olyan cégek, mint a Distribuidora Morazán, több mint alkalmasak arra, hogy előremozdítsák ezt a Bitcoinra épülő jövőképet. Még néhány évnyi ilyen mértékű növekedéssel Salvador Bitcoin-elfogadása valóban olyan gazdasági modellé válhat, amely világszerte inspirálhatja az innovációt.