Az egyik legnagyobb kriptokritikus saját kriptopénzt indít

Nouriel Roubini közgazdász a múltban már több alkalommal támadta a kriptovalutákat és bírálta létezésüket. A Bitcoint hívta már “minden lufik ősanyjának”, a kriptot pedig “az emberi történelem legnagyobb bűnügyi csalásának” nevezte. Erre itt a nagy meglepetés, Roubini elindítja saját tokenjét. Ráadásul a projekt honlapja tele van olyan hívószavakkal, amelyeket csak egy menő startuptól várna az ember: mesterséges intelligencia, DeFi, RWA eszközök és így tovább. Mindezt olyasvalakitől, aki még tavaly is “összeomló Ponzi csalásnak” hívta a kriptokat.

A kriptokritikus Dr. Végzet is meggondolta magát

Jelenleg túl sokat mindenesetre nem tudunk a projektről, csak annyit, hogy ez egy létező blokkláncon működő stabilcoin. A “Dr. Doom”, azaz a “Dr. Végzet” néven is futó Roubini a társalapítója a projekt mögött álló Atlas Capitalnak. Ez magát egy olyan fintech cégnek írja le, amelynek célja technológiai megoldások nyújtása geopolitikai és makrogazdasági problémákra. Az Atlas Climate token pedig egy olyan stabilcoin, amelynek ára egy olyan portfolióhoz kötött, amely valódi világban létező likvid eszközöket, kötvényeket tartalmaz. A célja, hogy “stabil kiegészítő fedezeti eszköz legyen az amerikai dolláros eszközökhöz képest”. Valamint “digitális értéktároló és idővel fizetési eszköz legyen a kiszolgáltatott közösségek számára”.

Roubini egyébként nagyban gondolkodik már az első projektjével. Stabilcoint indít, RWA-kra épít és még egy tőzsdén kereskedett alapot is megpróbál elindítani. Ez utóbbit a tervek szerint 2024 első negyedévében. “A cég jelenleg aktív tárgyalásokat folytat az ETF-kibocsátókkal és forgalmazókkal a bevezetésről” – olvasható a honlapon. Az ETF és a token segítségével az Atlas célja, hogy a “hétköznapi befektetők számára is elérhetővé tegye klímabefektetési stratégiáját alacsony költségű, likvid feltételekkel”. Mindenesetre túl sokat nem tudunk, szóval minden lehetséges vásárló és befektető járjon el különös körültekintéssel.