Adatvédelemre fókuszáló cégek tolják előre a kriptó ATM-ek számát

A kriptovalutás ATM-ek száma több hullámvölgy után most egy ideje növekedni kezdett, legalább a Financial Times és a CoinATMRadar adatai szerint. Aktuálisan 70 országban több mint 33 ezer ilyen automatát tartanak nyilván, ami a korábbi közel 40 ezres csúcshoz képest eléggé alacsony szám, viszont felfelé ívelő már a trend. Ezek a kriptovalutás ATM-ek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kriptovalutára váltsanak fiat pénzt és vissza.

A Bitgamo csak 2024-ben 90 új ATM-et akar telepíteni

A szabályozók főleg az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban tettek olyan lépéseket, amelyek igyekeztek ezen gépek számának növekedését akadályozni, de úgy tűnik, hogy nem jártak sikerrel. Több üzemeltető szerint is a küldetése ezen gépeknek az, hogy a hagyományos banki rendszerek megkerülését tegyék lehetővé az emberek számára. Ez a fajta filozófia egyébként a kriptovaluták korai napjait idézi, amikor mindenki úgy tekintett rájuk, mint egy erőre, ami a bankok dominanciáját fogja majd megdönteni. Ez a pillanat még nem jött el, de a kripto ATM-ek folytatják a küldetésüket. És vannak nagyon optimista üzemeltetők is, mint a luxemburgi Bitgamo. Ez egy olyan virtuális kripto ATM szolgáltatást kínál, amellyel a felhasználók tokeneket válthatnak pénzre online.

Mindezt úgy, hogy nem kell végrehajtaniuk a KYC és az AML ellenőrzéseket sem. Plusz olyan szolgáltatást is kínálnak, amely azon felhasználókat segíti, akik nem kriptobarát helyen élnek. Ők ugyanis a Bitgamo segítségével egy offshore bankszámláról mozgathatnak pénzt. A fókusz kifejezetten a felhasználó privát adatainak védelme. Ebben segítségükre van a luxemburgi szabályozás, amely nem kötelezi őket a KYC követelmények végrehajtására a felhasználóik esetén. Azt is hangsúlyozták, hogy ők csak az átváltást, a tranzakciókat segítik és nem működnek együtt semmilyen hatósággal bírósági végzés nélkül. A Bitgamo ügyvezetője egyébként kiemelte, hogy most már naponta 50 milliónál is több tranzakciójuk van és jövőre 90 fizikai ATM-et terveznek telepíteni.