A Hajdúsági Sütödék-csoport a mesterséges intelligencia segítségével gyárt pékárut

A Hajdúsági Sütödék-csoport debreceni leányvállalatai úttörő lépésben a mesterséges intelligencia (MI) segítségével kifejlesztett pékárukat vezetnek be. Az innovatív fejlesztést a vállalat vezérigazgatója, Szakács Tamás jelentette be egy sajtótájékoztatón. A lépés jelentős fejlődést jelent az MI élelmiszeripari alkalmazása terén, amelynek középpontjában a modern, egészséges és ízletes termékek előállítása áll.

Etikus MI integráció

Szakács Tamás hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia integrációjával kapcsolatos megközelítésük erős etikai elvekre épül. Ezen elv szerint minden fontos döntést továbbra is emberek hoznak, és az MI az emberi felügyelet által meghatározott keretek között működik. Ez biztosítja, hogy az MI az emberi kreativitás és hatékonyság növelésének eszköze legyen, ne pedig helyettesítse azt.

Több MI platform munkában

A Hajdúsági Sütödék-csoport több mint fél tucat mesterséges intelligencia platform erejét használta fel a működésének különböző aspektusaiban. Ezek az MI platformok hozzájárulnak a termékötletezéshez, a konkrét receptek létrehozásához, a technológiai fejlesztésekhez, a marketingstratégiákhoz, a kommunikációs erőfeszítésekhez és az olyan kreatív elemekhez, mint a weboldaltervezés, a vizuális tartalom, a zeneválasztás vagy akár a verbális megoldások.

Emberközpontú termékfejlesztés

A tesztelési fázisban Szakács kiemelte, hogy az íz- és termékélmény kizárólag emberi maradt. Ez bizonyítja a vállalat elkötelezettségét, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt termékek összhangban legyenek az emberi preferenciákkal és elvárásokkal. A sütöde már három MI által kifejlesztett termékkel – köztük a „Csevegő” nevű 400 grammos kenyérrel – készül arra, hogy ezeket az innovatív kreációkat piacra dobja.

MI akcióban: Okos és egészséges termékek

A mesterséges intelligenciával kifejlesztett innovatív termékek közül kettő egy szendvicsalap és egy sütemény, amelyek az „okos”, immunrendszert támogató Vitajó termékcsalád részeként kerülnek forgalomba. Szakács kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciát kihasználva korszerűbb, egészségesebb és élvezetesebb termékeket hoznak létre a fogyasztók számára. Az MI alkalmazása lehetővé tette a vállalat számára, hogy továbbfejlessze termékkínálatát, hangsúlyt fektetve az ízekre és a táplálkozásra egyaránt.

Befektetés az MI-alapú fagyasztott termékekbe

A Hajdúsági Sütödék a mesterséges intelligencia által vezérelt kezdeményezései további támogatása érdekében nemrégiben 1 milliárd forintos (2,6 millió eurós) beruházással létrehozott egy fagyasztott termékeknek szánt mintaüzemet. Ez a jelentős beruházás jól mutatja a pékség elkötelezettségét az MI integrálása iránt a gyártási folyamatokba. Valamint jelzi elkötelezettségét a kiváló minőségű, innovatív termékek előállítása iránt.

Növekedés és terjeszkedés

A 380 főt foglalkoztató Hajdúsági Sütödék-csoport tavaly 11 milliárd forint (29 millió euró) árbevételt ért el. A pékségcsoport jelentős növekedésre számít, az előrejelzések szerint félmilliárd forintos (1,3 millió euró) növekedést várnak az idei évben. Ez a várható növekedés rávilágít arra, hogy a pékség bízik az MI-alapú termékekben rejlő lehetőségekben. Ezekkel megragadhatják a piac figyelmét és kielégíthetik a fogyasztók változó igényeit.

Az MI szerepe az élelmiszeripar átalakításában

A mesterséges intelligencia alkalmazása az élelmiszer-kiskereskedelmi ágazatban egy szélesebb körű tendenciát jelez, amelynek célja az üzleti és ellátási lánc hatékonyságának javítása. A különböző kiskereskedelmi szegmensekben az olyan átalakító technológiák, mint az MI, jelentős javulást eredményeztek. Például az olyan iparági vezetők, mint a Nestlé és a Nuritas MI-t alkalmaznak olyan fehérjék azonosítására, amelyek lehetővé teszik az egészségesebb élelmiszerek előállítását. Hasonlóképpen, a Kraft Heinz az MI-t használja az üzletekkel, az értékesítési képviselőkkel és a fogyasztókkal való kapcsolatainak optimalizálására és javítására.

A terület szakértői úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia alapú szoftverfejlesztés révén kifejlesztett, MI-alapú megoldások az élelmiszeripari vállalkozások működési kiválóságának jelentős növekedéséhez fognak vezetni. Ezek a megoldások nemcsak a hatékonyságot növelik, hanem lehetővé teszik az élelmiszeripari vállalatok számára, hogy innovatív, egészségesebb és vonzóbb termékeket kínáljanak, igazodva a változó fogyasztói preferenciákhoz.

Azzal, hogy a debreceni Hajdúsági Sütödék-csoport úttörő szerepet játszik az MI-alapú pékáruk magyarországi gyártásában, izgalmas precedenst teremt az élelmiszeripar jövője számára. Az emberközpontú döntéshozatal fenntartása iránti elkötelezettségével, miközben kihasználja az AI képességeit, a pékség készen áll arra, hogy a péksütemények új korszakát hozza el az igényes magyar piacra. Az MI és a kulináris szakértelem ötvözése a modern élelmiszeripar sikerének receptjét ígéri.