Ójaj, mi kezdődött el: A Bitcoin Magazine-t perelné az amerikai jegybank

Nyílt levélben keveredett vitába a Bitcoin Magazine az amerikai jegybankkal, a FED-del. Az alábbiakban láthatjuk a két fél csevegését, melyben a Bitcoin-párti híroldal fergeteges stílusban utasítja el a Fed vádjait.

A vita elindítója az volt, hogy az Egyesült Államok központi bankja azt állítja, hogy a Bitcoin Magazine által árusított termékek (pulóverek, sapkák, stb.), melyek parodizálják a jegybank FedNow szolgáltatását, nem a szólásszabadság jele, hanem a jegybank arculatának és védjegyeinek jogosulatlan megsértése.

Az említett merch, melyet a Bitcoin Magazine nemrég kezdett el árulni webshopjában, a FedNow “o” betűjét egy szemként ábrázolja, mely szimbolizálja a jegybank mindent látni, tudni, és ellenőrizni akaró, magánszférát sértő jellegét.

Bitcoin Magazine

A Bitcoin Magazine webshopjának FEDNOW termékei

A Federal Reserve azt állítja, hogy a Bitcoin Magazine engedély nélkül használta a védjegyet, hogy megtévessze az olvasókat abban a hitben, hogy kapcsolat áll fenn a lap és a központi bank között.

A Bitcoin Magazine határozottan kifejezte, hogy még véletlenül sem szándékozták azt a látszatot kelteni, hogy bármiféle kapcsolat is állna fenn a jegybank és saját platformjuk között, és kétli, hogy bárki, aki ismeri a magazin irányelveit, ezt feltételezné.

A vádakra válaszul a Bitcoin Magazine nyílt levelet írt a Federal Reserve Financial Services főtanácsadó-helyettesének, Thaddeus Murphy-nek.

A levél magyarra fordított verziója:

“Kedves Thaddeus Murphy,

A Bitcoin Magazine teljes csapata nevében szerettem volna időt szakítani arra, hogy megköszönjem figyelmes érdeklődését, miután átnézte online áruházunkat. Jó látni, hogy időben elkezdi a karácsonyi bevásárlást! Amennyiben megtetszett valami, tudassa velünk, és szívesen küldünk egy dobozzal termékeinkből a 12 szövetségi tartalékbank bármelyikébe. Talán tetszeni fog a legutóbbi nyomtatott Bitcoin magazinunk tartalma, amely az Önök politikája által a gazdaságunknak – és az országunknak – okozott károkat tárgyalja.

Kérem, ne habozzon elküldeni nekünk az áhított termékek listáját, és biztosítom róla, hogy elküldjük azt Önöknek. Szeretnénk kivenni a részünket a gazdaság “élénkítéséből”!

Most pedig térjünk a tárgyra. Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy bár megkaptuk a felszólításukat, nem vagyunk hajlandóak eleget tenni a kérésüknek. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a kritika elhallgattatására tett erőfeszítéseiktől.

Mint azt bizonyára tudják, kiadványunkat és olvasóinkat mélyen nyugtalanítja az új FedNow bankközi kommunikációs rendszer. Nemcsak azt gondoljuk, hogy valószínűleg alkotmányellenes, hanem azt is, hogy veszélyezteti azokat a szabadságjogokat, amelyeket minden szabadságszerető amerikai polgárnak tiszteletben kellene tartania.

Ezt szem előtt tartva úgy gondoljuk, hogy az Első Alkotmánykiegészítés szerinti jogunkban áll, hogy véleményt nyilvánítsunk a kérdésről, és ennek érdekében megvédjük a jogunkat, hogy olyan árucikkeket áruljunk, amelyek tisztességes képi megjelenítéssel tudatosítják a vásárlókban, hogy ez a rendszer veszélyezteti a polgári szabadságjogokat.

Szeretnék néhány közvetlen megjegyzést tenni a levelében szereplő vádjaikra, hogy a lehető legjobban kifejezzem azt, amit bizonyára kiábrándító válasznak fognak tekinteni:

“A Federal Reserve széles körben használta és népszerűsítette a FEDNOW védjegyet, és jelentős jó hírnevet épített ki ezzel a felbecsülhetetlen értékkel. A pénzintézetek és a fogyasztók a FEDNOW védjegyet a Federal Reserve-hez és annak szolgáltatásaihoz kötik.”

Egy érdekes pont. Először is, miféle hírnevet épített ki a Federal Reserve? Látta már a munkásosztály mai helyzetét? Talán már elfelejtette, hogy a Fed politikája közvetlenül vezetett a rosszul kezelt kötvényportfóliókhoz a regionális bankoknál szerte az országban, mint például a Silicon Valley Bank, a Signature, a Silvergate vagy a First Republic? Talán már elfelejtette a történelmi inflációs rátákat, amelyeket az egész Egyesült Államokban azóta látott, hogy a kormány által bevezetett lezárások kényszerítették a pénzügyminisztériumot, hogy trillió dolláros nagyságrendben ösztönözze a gazdaságot?

Nincs hírnév, Mr. Murphy. És biztosan nincs jelentős hírnév sem.

“A Federal Reserve nemrég értesült arról, hogy a Bitcoin Magazine pólókat, sapkákat és más viselhető termékeket árul a FEDNOW névvel, ahogy az alábbi képernyőképen látható. A Bitcoin Magazine által a FEDNOW védjegy ilyen módon történő használata valószínűleg zavart, tévedést vagy megtévesztést okoz. A fogyasztók valószínűleg azt fogják hinni, hogy a felszerelés a Federal Reserve-hez kapcsolódik, azzal kapcsolatban áll vagy azt támogatja, holott ilyen kapcsolat vagy kapcsolat nem létezik.”

Ez téves. A Bitcoin Magazine él az első alkotmánymódosítási jogával a társadalmi véleménynyilvánításhoz és a paródiához való jogával. Biztos vagyok benne, hogy észreveszi a mindent látó szemet, amely a teljes pénzügyi felügyelet állapotát szimbolizálja, amelyet az Önök hivatala az amerikai pénzügyi rendszerre akar kényszeríteni.

Nem hisszük, hogy bárki, aki ismeri szerkesztési irányelveinket és a világ helyzetével kapcsolatos általános álláspontunkat, valaha is a Szövetségi Tartalékbankkal hozná összefüggésbe a Bitcoin Magazine-t. Egyetértünk az Ön állításával, miszerint “nem létezik ilyen társulás vagy kapcsolat”.

Nem áll érdekünkben, hogy zavart, tévedést vagy megtévesztést okozzunk. Ez inkább hangzik azoknak a munkájának, akik felelősek azért, hogy azt mondták a piacnak, hogy egy masszív monetáris expanzió után nem fognak kamatot emelni, majd gyorsabban emeltek, mint bármikor az USA pénzügyi történetében.

Alig várjuk, hogy megvédjük az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogainkat, és hogy lehetőséget kapjunk arra, hogy minden amerikai számára világossá tegyük a különbséget a nyílt, szabad és decentralizált pénzügyi rendszer: a Bitcoin, és a központosított FedNow rendszer között, amely nemzetünk alapító értékeit fenyegeti.

A legjobbakat,

Mark Goodwin”