Már metángáz felhasználásával is bányásszák a bitcoint

A Marathon Digital (MARA) bitcoin bányászcég egy kísérleti bányászati projektet indított Utah államban, amely során hulladéklerakóból származó metángázt használnak a bányászati műveletek áramellátásához.

Egy közlemény szerint a bányászcég a 280 kilowattos (kW) teljesítményű tesztprojekthez a Nodal Power nevű, megújuló energiaforrásokat fejlesztő és üzemeltető céggel lépett partnerségre. A Marathon más létesítményekre is kiterjesztheti a metánalapú áramellátást, ha a tesztprojekt megfelel az elvárásoknak – tette hozzá a közlemény.

metán bitcoin bányászat

“A Marathon kísérleti projektje része annak a szélesebb körű kezdeményezésnek, amelyet a vállalat annak igazolására folytat, hogy képes a hulladéklerakókból kibocsátott metán befogására, elektromos árammá alakítására, majd az elektromos áram felhasználására a bitcoin bányászgépek működtetésére.” – közölte a cég.

Nem ez az első eset, hogy egy bányászcég alternatív forrásból próbálja előállítani az áramot – a bányászcégek fő költségtételét -,miközben megpróbálja enyhíteni az üvegházhatású kibocsátással kapcsolatos problémákat.

Tavaly egy induló vállalkozás, a Vespene Energy azt mondta, hogy befektetési forrásokat gyűjtött, hogy hasonló energiaforrásból állítson elő áramot, amivel bitcoint bányászna. Máshol a bányászcégek, mint például a Crusoe Energy, távoli létesítményeket hoztak létre, hogy az egyébként elpazarolt földgázt a bányászati műveletek működtetésére használják. Miközben csökkentik a légkörbe kerülő metángáz mennyiségét, közben Bitcoint is bányásznak vele.

“A hulladéklerakókból, biohulladékból és más forrásokból természetesen keletkező metán gyakran a légkörbe kerül. Az olyan bitcoin bányászcégek, mint a Marathon, egyedülálló helyzetben vannak ahhoz, hogy segítsenek ezt a káros gázt a tiszta, megújuló energiaforrásává alakítani.” – mondta Fred Thiel, a Marathon elnök-vezérigazgatója.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a metángáz 20 évvel a környezetbe kerülése után 80-szor károsabb, mint a szén-dioxid. Eközben a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) közölte, hogy a települési szilárd hulladékok kibocsátása az USA 2021-ben az összes metánkibocsátás mintegy 14,3%-át tette ki.

“A Marathonnál folyamatosan keressük az innovatív lehetőségeket arra, hogy diverzifikáljuk a működésünket, csökkentsük az energiaköltségeinket, és kihasználjuk a bitcoin bányászat egyedi aspektusait annak érdekében, hogy megvédjük a környezetet, amelyben élünk.” – mondta Thiel.