Mi a fene történik a Multichain háza táján?

Még hetekkel ezelőtt írhattunk arról, hogy a különböző hálózatok közötti pénzmozgásokat lehetővé tévő Multichain körül komoly problémák merültek fel. Előbb eltűnt a projekt teljes vezetősége, aztán a Multichain láncok közötti router protokollt támadás érte és tovatűnt sok száz millió dollárnyi tőke. Gyorsan jöttek is a hírek, hogy egyes platformok milyen óvintézkedéseket tettek a támadás miatt. Például a Binance befagyasztotta a befizetéseket olyan érmékre, amelyek a Multichain hídját használják. De stabilcoin kibocsátók, mint a Cirle, szintén sok millió dollárnyi vagyont fagyasztottak be.

Valami történik a Multichain körül

Friss hír most, hogy néhány tranzakció megerősítésre került a Multichain protokollján és egyetlen tranzakcióra süllyedt a függőben lévő tranzakciók száma. Ezt mutatja legalábbis a Multichain Explorer eszköz. Fura a helyzet, mert van tranzakció, amit a célláncon is megerősítettek, másokat viszont nem. Ahogy a tranzakciókat először jelentő blokklánc elemző Cyvers Alerts X-posztjából kiderült, egy Ethereumról Avalanche-ra küldött tranzakció gyorsan megerősítésre került. Viszont amit Ethereumról Polygonra küldtek, azt a Polygon nem erősítette meg, hiába mutatja a Multichain Explorer. A MetaMaskos bővítménnyel futó böngészők figyelmeztetik a felhasználókat, ha meg akarják nézni a Multichain Explorert, viszont Web3-as tárca nélküli böngészőknél ilyen nincs.

Nem javasolt mindenesetre a Multichainhez való kapcsolódás és még az Explorer oldal megnyitása sem annyira. Mivel a most megerősített tranzakciók limitált számú címről érkeztek, így vagy a támadó próbál forrásokat mozgatni, vagy a projekt csapat igyekszik helyreállítani a dolgokat. Ez utóbbira csekély esély, mert július végén a Multichain vezetőjét letartóztatták a teljes core teammel együtt. Az viszont látható, hogy néhány küldő cím többször is szerepel, tehát a tranzakciók mögött álló személy biztos volt benne, hogy a protokoll még működik.