Itt az új EU csomagolási rendelet: vigyél kulacsot és ételhordót az étterembe

A kávézókban lévő cukrostasak, a salátászacskó, az egyadagos ketchupos tasak, a szállodai samponos flakon eltűnik a mindennapjainkból. Az EU úgy döntött, hogy a területén 2027. december 31-ig betiltja az ilyesféle csomagolásokat. Az italok és az elvitelre szánt ételek fogyasztóinak pedig hozzá kell majd szokniuk ahhoz, hogy saját vizes palackokat és tárolóedényeket kell majd magukkal vinniük.

A szállodákban, éttermekben és vendéglátóhelyeken az étel- és italfogyasztást mindig újrafelhasználható edényekben fogják biztosítani. Többek között ezekkel a következményekkel jár a fogyasztók életére nézve, ha az új európai csomagolási rendelet (Ppwr), derült ki az október 24-én az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága által közzétett dokumentumból.

Bár a rendeletet a Európai Parlament november 20-23. közötti plenáris ülésein fogja megvitatni, és a módosításokért már megkezdődött a versenyfutás, a legvitatottabb pontok az egyszer használatos csomagolás tilalma (22. cikk) és az újrafelhasználási célok (26. cikk).

Eltűnhetnek az egyszer használatos csomagolások az ételízesítők, tartósítószerek, szószok, kávé és cukor esetében a szállodai, éttermi és vendéglátóipari ágazatban, beleértve a tasakokat, tálcákat, dobozokat. Megszűnnek az egyszer használatos műanyag csomagolások – hálók, zacskók, tálcák – a friss gyümölcsök és zöldségek esetében, amelyek súlya nem éri el a 1,5 kg-ot.
A szállodákból eltűnnek az egyszer használatos kozmetikumok és higiéniai termékek, vagyis nem lesz kisflakonos sampon, miniszappan, tusfürdő. A szállodai, éttermi és vendéglátóipari ágazatban az ételeket és italokat nem lehet majd egyszer használatos csomagolásba helyezni, tehát nem lesz eldobható tálca, tányér, pohár, zacskó, fólió vagy doboz.

Úgy tűnik a családi kiszereléseknek is annyi, hiszen az Unió a kiskereskedelemben használt megapackokat is levenné a polcokról. Ami viszont az újrafelhasználást illeti, a jelenlegi szöveg szerint 2030. január 1-jétől a csomagolva (palackban vagy dobozban) értékesített italok 20 százalékában újrafelhasználható csomagolást kell majd használni.

2027. december 31-ig a fogyasztóknak lehetőségük lesz arra, hogy az éttermekben saját palackot vagy kulacsot, illetve ételtároló dobozt, ételhordót használjanak.

Sok a kritikus

A mezőgazdaságtól az élelmiszeriparon át a vendéglátásig egyre több a kritikus hang az új csomagolási rendelettel kapcsolatban.

Az italgyártók szerint több milliárd eurós többletkiadásuk lesz a visszaváltás és újrahasznosítás következtében, amit ráterhelnek a fogyasztókra.

A zöldség-és gyümölcstermelők vannak a leginkább felháborodva, hiszen az EU-ban több milliárd eurós üzlet a zacskós saláták és csomagolt gyümölcsök értékesítése. A termelési költségekre gyakorolt negatív hatás a fogyasztók által fizetett árakban is tükröződhet, egy olyan időszakban, amikor a gazdaság már így is nagyon nehéz helyzetben van. Ráadásul több termelő kiemelte, hogy jelenleg semmilyen elfogadható alternatíva nincs például a mosott salátakeverékek csomagolására vonatkozóan, amely környezetbarát, ugyanakkor biztosítható vele a megfelelő higiénia.