Egy nap alatt felépít egy házat egy ausztrál cég gépe

Az automatizálás már az életünk elég sok részébe betört és olyan dolgokat használunk napi szinten, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna. Vannak azonban olyan területei a mindennapoknak, ahol az automatizálás még nincs ilyen szinten jelen. Magyarországon különösen érzékeny téma például az építőipar, ahol sokan álmodnak évek óta egy házépítő gépről, falazó gépről. Természetesen a 3D nyomtatás elég régóta ígéret, Dubajban vagy éppen Hollandiában már nyomtattak is házakat. De ez nem annyira van közel ahhoz, hogy ténylegesen elterjedjen. Viszont most újabb lehetőség jelent meg a piacon.

Az FBR csodagépe 1 nap alatt kifejezetten nagy házakat épít

Ez a gép egy olyan eszköz, amely betonblokkok segítségével egyetlen nap alatt felhúzza egy ház falait. Az ausztrál cég, az FBR rukkolt elő a Hadrian X nevű géppel, amelyet táblagéppel lehet vezérelni és amely CAD-modelleket követve egyenként fekteti le a blokkokat. A beágyazott videóban is látható, hogy annyira gyorsan rakja le a blokkokat, hogy habarcsra nincs idő. Így minden blokk alját a gép építési ragasztóba mártja lerakás előtt. Ez elvileg a gyorsaság mellett még a stabilitást is növeli.

És a Hadrian X nem csak egyszerű formákat képes építeni, akár a kanyaródó fal sem reménytelen lehetőség. Az FBR igyekezett bizonyos kockázatokat is kezelni. Így például a szél vagy a nem várt vibráció kezelésére egy úgynevezett Dinamikus Stabilizációs Technológiát (DST) alkalmaznak. Ez elvileg folyamatosan igazítja a robot végpontját, hogy az mindig stabilan a 3D tér megfelelő pontján legyen.