5050 bitcoin 5 dollárért: páratlan múlt Helsinkiből

Finnország páratlan múlttal rendelkezik a kriptotérben, és virágzó projektjeivel jelentősen hozzájárul az ágazat arculatához. A lakosság azonban nem igazán nyitott a digitális valuták befogadására. 

A zord telek és a magas jövedelemadó-kulcs ellenére Finnországot már hosszú ideje a világ legboldogabb országaként tartják számon. Helsinkiben, Finnország 1,5 millió lakost számláló fővárosában pedig a hosszú, sötét telekért a nyár a késő esti naplementéi, a frissítő szaunák és a pezsgő Web3 projektek kárpótolják északi nyelvrokonainkat. A város emellett számos kriptovalutával foglalkozó eseménynek ad otthont, amelyek az ország minden részéből vonzzák a résztvevőket.

A finn kriptokultúra

Helsinki kriptokultúrájának emblematikus figurája Martti Malmi: ő volt a világon az első, aki bitcoinját fiatra váltotta. Malmi 2009-ben 5050 BTC-t váltott át egy 5,02 dolláros PayPal átutaláshoz; ez volt az előfutára a szélesebb körben ismert 2010-es „Pizza Napnak”, amikor is a bitcoint először használták fizikai termék vásárlására. Malmi végül bitcoinja nagy részét egy városi stúdió megvásárlására használta, a beruházással azonban jelentős vagyontól esett el, mivel az akkor elköltött bitcoinja ma 171 millió dollárt érne. Az ő nevéhez fűződik a New Liberty Standard tőzsde is, amely a kezdetekkor a BTC dolláronkénti értékét 1 309,03 BTC-ben határozta meg.

Helsinki és általában véve Finnország kriptoközössége kissé széttagolt: a projektek különböző területekre specializálódtak, például a Bitcoinra, az NFT-kre vagy a Web3-ra, egyelőre egységes fókusz nélkül, ez a tendencia azonban lassan megváltozni látszik. 2019-ben egy Bitcoin-maximalista csoport, a Konsensus részt vett a Bitcoinnal kapcsolatos fontosabb könyvek finn nyelvre történő fordításában, de idővel a csoport nyitottabbá vált más kriptovalutákra és blokklánc-használati esetekre is, ami a helyi kriptoközösség szélesebb körű változását tükrözi.

Helsinki élénk technológiai és startup-közössége olyan eseményeken vesz részt, mint az éves Slush startup-konferencia. A város legjelentősebb kriptóval kapcsolatos eseményei 2023-ban a Web3 Bash, az Aurora Nordic Web3 Conference és a BRIDG3 Blockchain Summit voltak.

Itt fizethetsz kriptovalutával Helsinkiben

Helsinkiben a kriptovalutákkal, illetve a bitcoinnal való fizetés nem túl gyakori, mivel a kártyás és a különféle appokon keresztül történő fizetések dominálnak. Van azonban néhány kivétel, például a Faro étterem, ahol a havi Bitcoin-találkozókon megjelent vendégek általában bitcoinnal fizetnek. A kriptovalutákat elfogadó további létesítmények közé tartozik a Taudo Baari, a Time Bar és az Osuva lőtér is. Samuel Harjunpää, a Xellox vezérigazgatója ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy bár néhány étterem és bár elfogadja a bitcoinos fizetéseket, az ilyen tranzakciók továbbra is kihívásokba ütköznek elsősorban a fizetési infrastruktúra és a könyvelés szempontjából.

A finnek kriptovalutákkal kapcsolatos szkepticizmusa

Finnország sem mentes a kriptovalutákkal kapcsolatos ellentmondásoktól. 2018-ban a finn vámhatóság eredetileg úgy tervezte, hogy árverésre bocsátja lefoglalt bitcoinjait, de úgy gondolták, hogy az eszközök visszatérnek majd a bűnözőkhöz, ezért végül törölték az értékesítést. 2022 júliusában azonban közel 2000 BTC-t árvereztek el 47 millió dollárért, a bevételt pedig Ukrajnának adományozták. Az ország kriptovalutákkal kapcsolatos felfogása szkeptikus, és lakosság nagy része a kriptó szó hallatán a pénzmosásra és a csalásokra asszociál. Az ágazatban ezért előnyben részesítik a „Web3” kifejezést, hogy eltávolodjanak a negatív sztereotípiáktól. Emellett Finnország stabil és megbízható társadalma, hatékony bankrendszere és alacsony készpénzfelhasználása is hozzájárul a kriptovaluták iránti lelkesedés hiányához. A kriptovalutákhoz kapcsolódó “gyorsan meggazdagodást” szorgalmazó mentalitást elítélik, és a kriptovalutákat az egyenlőtlenség mozgatórugóinak tekintik egy olyan társadalomban, amely értékeli a vagyon egyenlőségét.

Helsinki kriptoközösségének jelentősebb figurái

Martti Malmi, az első személy, aki bitcoinját fiat valutára váltotta; Henri Brade, a Coinmotion igazgatósági tagja; Aleksi Löytynoja, a Kleoverse vezérigazgatója és társalapítója; Samuel Harjunpää, a Xellox vezérigazgatója és Niko Laamanen, a Konsensus alapítója.