Hihetetlen rali: 34 ezer dollár felett a bitcoin

A bitcoin spot ETF hírek felpörgették a kriptopiacot. A bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price hajnalban megközelítette a 35 ezer dollárt. A cikk írásának idején 34 054 dolláron kereskednek a kriptoeszközzel.

A BTC tavaly május óta a legmagasabb szintre emelkedett. A hajnali órákban a CoinMarketCap adatai szerint megközelítette a 35 ezer dollárt. Sokan úgy vélik, hogy a világ legnagyobb vagyonkezelőjének, a BlackRocknak a várva várt spot Bitcoin ETF-je még ebben a hónapban elstartolhat.

Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF-elemzője szerint a BlackRock arra számít, hogy a közeljövőben elindítja az alapot. Ezt bizonyíthatja az is, hogy az iShares Bitcoin Trust felkerült a Depository Trust and Clearing Corporation által vezetett listára is IBTC tickerrel. A Nasdaq szerint ez a lista kereskedés utáni elszámolási, kiegyenlítési, letéti és információs szolgáltatásokat nyújt.

“Ez az első spot ETF, amelyet a DTCC-nél jegyeznek, a többiek közül (még) egyik sem szerepel rajta” – írta Eric Balchunas az X-en.

A BlackRock júniusban nyújtotta be kérelmét egy spot Bitcoin ETF-re, ami hasonló bejelentések rohamát váltotta ki a rivális eszközkibocsátók részéről.

Bár az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete, a SEC a múltban már jóváhagyott határidős Bitcoin ETF-eket, az ilyen termékek származtatott termékekbe fektetnek be, és így nem befolyásolják a BTC kínálatát. Ezzel szemben egy spot ETF közvetlenül a bitcoinba fektetne be, ami szűkíti az eszköz kínálatát.

Az iShares Bitcoin Trust elindítása felé tett előrelépés jelei segítettek kihúzni a piacokat a több hónapos csökkenő tendenciából. A kriptopiac piaci kapitalizációja a múlt hónapban még csak 1,03 billió dolláron állt, most viszont átlépte 1,26 billió dollár.

A múlt héten a Cointelegraph kriptomédia pontatlan tweetje, amely tévesen azt állította, hogy a BlackRock ETF-je megkapta a szabályozói jóváhagyást, egy óra alatt 10%-ot repítette a bitcoint. A piacok azonban gyorsan lenyugodtak, miután a BlackRock nem sokkal később tagadta a tweet állítását.

A JPMorgan elemzői azt jósolták, hogy a SEC január 10-ig – az Ark Invest és a 21Shares rivális kérelmeiről szóló döntés határidejéig – jóváhagyja az iShares Bitcoin Trustot.

A JPMorgan nemrég azt mondta, hogy a SEC döntése, miszerint nem fellebbez egy nemrégiben hozott bírósági ítélet ellen, amely engedélyezi a Grayscale kriptoeszköz-kezelőnek, hogy Bitcoin Trustját ETF-é alakítsa át, azt jelzi, hogy a Bitcoin ETF helyben történő jóváhagyása valószínűleg nem várat sokat magára. A Coinbase ugyanezt az érzést visszhangozta a CNBC-nek adott október 20-i interjújában.

A SEC biztosa óvatosságra int

Hétfőn Hester Pierce SEC biztos a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy frusztráló, hogy az ügynöksége eddig még mindig nem hagyott jóvá Bitcoin ETF-et.

“Már öt éve gondolkodom azon, hogy jóvá kellene hagynunk egyet, a logika, hogy miért nem tettük, mindig is rejtély volt számomra”mondta Pierce.Az ügynökség nem volt túl jó, amikor a bitcoinhoz vagy más kriptoeszközökhöz kapcsolódó dolgokról volt szó. Minden nap azt remélem, hogy felébrednek, és arra gondolnak, hogy ‘Tudjátok mit, egy produktívabb megközelítést kell alkalmaznunk’.”

Pierce óva intette a befektetőket attól is, hogy megpróbálják megjósolni a SEC következő lépését a Bitcoin ETF-fel kapcsolatban.

“Nem tudom megmondani, hogy a bizottság készen áll-e egy bitcoin tőzsdén kereskedett termék jóváhagyására” – folytatta Pierce. “A [Grayscale] bírósági ügy nyilvánvalóan fontos tényező, de nem tudok találgatni, hogy a kollégáim hogyan viszonyulnak ehhez a témához… Nyilvánvaló, hogy egyre nagyobb érdeklődést látunk a cégek részéről az ilyen termékek iránt, és a befektetők részéről is.”