Úgy tűnik nincs megállás a bitcoin árának emelkedésében

A Bitcoin (BTC), a legnagyobb kriptovaluta árfolyama az elmúlt napokban komoly emelkedést tudott bemutatni. Bár a cikk írásának pillanatában 30600 dollár körül ( BTC Price BTC Price ) mozog egy bitcoin ára, volt 30800 dollárnál is az árfolyam pár órája, ami a legmagasabb árfolyam július 15-e óta. A jól megszokott összehasonlítást figyelve látható, hogy ebben a hónapban a BTC 14% körül tudott emelkedni, míg az arany 7%-ot sem elérő emelkedést produkált.

Több olyan tényező is van, ami pozitívan hat az arany és a bitcoin árára

Viszont az arany már a bitcoin előtt egy héttel emelkedést tudott produkálni. Ez főleg az Izrael és a Hamász közötti feszültségek kirobbanása, valamint a Fed szigorítási ciklusának végére vonatkozó folyamatos spekulációk miatt jelentkezett. A háborús költekezések általában inflációs hatással bírnak. Ráadásul a Fed folyamatosan a kamatemelések megállításáról beszél, ahogy az amerikai gazdaság szépen bővül. Így pedig összességében pozitív hatások vannak a makropiacokon is az arany és a bitcoin árfolyamára nézve. Utóbbinak árát még az is felfelé tolja, hogy a bitcoin spot ETF jóváhagyása kapcsán optimizmus uralkodik, ahogy a Ripple és a SEC közötti per vonatkozásában is.

Vannak elemzők, akik reálisnak látják a további erősödést is, főleg ha mondjuk a bitcoin spot ETF-ek jóváhagyást kaphatnak. Alex Thorn, a Firmwide Research vezetője szerint az opciós market makerek pozíciója azt jelzi, hogy robbanásszerű elmozdulásra van lehetőség. Thorn szerint a market markerek jelenleg kényszerpályán vannak, hogy a piac mozgásának megfelelően magas áron vásároljanak és alacsonyan adjanak el. Ezt azért teszik, hogy a teljes kitettségüket visszaállítsák a semleges szintre, akaratlanul is növelve az áringadozást. Semmiképp nem akarunk tehát árjóslatokba bocsátozni, de a legtöbb elemző szerint most olyan trendek vannak a piacokon, amelyek pozitívan hatnak a bitcoin árfolyamára.