A terroristák jól tudják, hogy nem a bitcoinból fognak meggazdagodni

A Chainalysis legfrissebb kutatása alapján a terrorizmus finanszírozása továbbra is elsősorban fiat eszközökkel történik. Mindez szembemegy azokkal az érvekkel, amelyeket előszeretettel vesznek elő a kriptót ellenző politikusok és a mainstream média.

A Chainalysis blokkláncelemző cég október 18-án egy olyan jelentést tett közzé, amelyben a kriptovaluták szerepével foglalkoznak a terrorizmus finanszírozásának tekintetében. Az adatok szerint elenyésző ilyen jellegű tevékenység zajlik.

A terrorszervezetek nem szeretik a kriptót

A „Correcting the Record” c. jelentés célja, hogy rámutasson azokra a hibás metodológiákra, amelyeket a kriptovaluták terrorizmusfinanszírozásban betöltött szerepe kapcsán használnak.

A Chainalysis állítása szerint „túlértékelt mérőszámok és hibás elemzések láttak eddig napvilágot a terrorista csoportok kriptovaluta-használatáról.”

Állításuk szerint a kriptovaluták kis szerepet játszanak a terrorizmus finanszírozásában. Léteznek azonban olyan csoportok, mint a Hamász, a Hezbollah és a Palesztin Iszlám Dzsihád, amelyek elfogadnak kriptofelajánlásokat.

„A terrorizmusfinanszírozás csak nagyon kis porcióját teszi ki a kriptotranzakciók azon kis porciójának, amelyek illegális tevékenységekkel hozhatók összefüggésbe.”

Hozzátették, hogy a terrorista szervezetek történelmileg hagyományos, fiatalapú eljárásokat használtak, és ez valószínűleg a jövőben is így marad. Továbbra is a pénzintézetek, a hawala és a fedővállalatok tartoznak az elsődleges pénzügyi eszközeik közé.

A kriptovaluták azért sem túl népszerűek a terroristák körében, mivel a blokklánc egy teljesen transzparens hálózat. Ez lehetővé teszi a kormányügynökségek és blokkláncelemző cégek számára, hogy együttműködjenek egymással a terrorizmust finanszírozó tranzakciók azonosításában. Az elemzés szerint ezt a nyomon követést a készpénz esetében már jóval nehezebb megvalósítani.

Kapcsolódó cikkünk: Nincs jobb eszköz a dollárnál a pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására

A kutatás feltárta azokat a hibákat is, amelyeket a terrorizmus finanszírozásával foglalkozó korábbi elemzésekben elkövethettek. Annak nagyságát ugyanis gyakran úgy számolták ki, hogy az összes, a közvetítő által fogadott pénzeszközt figyelembe vették, nem pedig csak azt, amely kifejezetten a terroristák kezében landolt. Az ezen szolgáltatókon keresztül történő pénzlekövetés pontatlan következtetésekhez vezethet – jegyezték meg.

A mainstream média ferdít a terrorizmus finanszírozásáról

Október 18-án az amerikai pénzügyminisztérium kiadott egy jelentést a Hamász pénzügyi közvetítőiről. Ebben említenek egy bitcointranszfert is, a feltüntetett pénzmennyiség azonban vitatható a ZeroHedge hírportál szerint.

„Íme a tiszta, hamisítatlan gonosz, a Bitcoin: a pénzügyminisztérium szankcionálja a Hamász-ügynököket és pénzügyi szolgáltatóit, és történelmi pénzáramlást tár fel a bitcoinon BTC Price BTC Price keresztül – dobpergés – 2000 dollár értékben.”

„Ne is foglalkozzunk azzal a több százmillió hideg, kemény dollárbankjeggyel, amit a Hamász finanszírozására használnak” – tették hozzá.

A mainstream média korábban fegyverként használta a terrorizmus finanszírozását a kripto ellen folytatott keresztes hadjárata során. Az iparág hírhedt ellenfelei, mint a Wall Street Journal, többször is ily módon démonizálták a kriptovalutákat a pontatlan szalagcímeikkel.

Az igazság ezzel szemben az, hogy a terrorizmusfinanszírozásban továbbra a készpénzé a főszerep, ez azonban senki számára sem jelent újdonságot.