Készülőben van Európa első szuperszámítógépe

Hamarosan megkezdik Európa első exascale szuperszámítógépének megépítését, amely számítási teljesítménye tízmillió korszerű PC számítási teljesítményével lehet egyenlő.

A Jupiter nevű, extrém számítási teljesítményű rendszerrel olyan szimulációkat vagy mesterséges intelligenciaprogramokat lehet majd futtatni, amelyek a legnagyobb teljesítményű hagyományos rendszereken sem lehetséges. A szuperszámítógéppel többek között AI nyelvi modelleket, az emberi szív vagy agy digitális leképzését, illetve a Föld teljes rendszerét felölelő szimulációkat lehetne létrehozni. A fejlesztők elmondása szerint az általuk tervezett rendszer moduláris lesz, ami lehetővé teszi az összetett szimulációk programrészeinek több modulra történő felosztását. Ennek köszönhetően a kvantumszámítógép-modulok integrálására is lehetőség nyílna.

Kapcsolódó: Egy új algoritmussal gyorsabban visszafejthető minden titkosítás

A rendszer várhatóan legalább 500 millió euróba kerül majd; a költségeket három partner fogja támogatni. A megépítés fele európai uniós forrásból, másik fele pedig egyenlő arányban a német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium (BMBF) és az Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kulturális és tudományos minisztériuma (MKW-NRW) között fog megoszlani.

A jelentések szerint az első európai szuperszámítógép a kutatás és a tudományos felfedezések új kapuit fogja megnyitni. Reményeik szerint a rendszer megépítése a tesztelésekkel együtt már a jövő év elején megkezdődik. Bár pontos menetrendet nem osztottak meg, a jövő hónapban megrendezésre kerülő SC23 konferencián elviekben többet is el fognak árulni a szuperszámítógéppel kapcsolatos terveikről.

További érdekes cikkeink: