Az elektromosság háromszor gyorsabban gyógyítja a sebeket, derül ki egy új tanulmányból

A Chalmers Insitute of Technology (CTH) és a Freiburgi Egyetem kutatói egy érdekes technikát javasoltak, amely lehetővé teszi, hogy a krónikus sebek minden eddiginél gyorsabban gyógyuljanak.

Az olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség, a rák, a vérkeringési zavarok és a gerincsérülések néha rontják szervezetünk természetes sebgyógyító képességét. Az ilyen állapotokkal élő betegeknél gyakran előfordul, hogy a sebek nem gyógyulnak be elég gyorsan.

Ezek a nem gyógyuló krónikus sebek fertőzések forrásává válnak, és szélsőséges esetekben amputációhoz is vezetnek, ami nagyon megnehezíti a betegek életét. Egy új tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy a krónikus sebek háromszor gyorsabban gyógyulnak elektromos áram segítségével.

elektromos sebgyógyítás

Elektromos stimuláció alkalmazása a sebek helyreállítására

A Natural Library of Medicine által 2021-ben közzétett jelentésből kiderül, hogy az amerikaiak mintegy 2,5 százaléka, azaz csak az Egyesült Államokban több mint nyolcmillió ember legalább egy krónikus sebtől szenved.

Minden ilyen sérülés sebezhetővé teszi az embert a fertőzésekkel szemben. Ha pedig az illető idős, megnő az egyéb betegségek elkapásának kockázata. Ezért kulcsfontosságúvá válik, hogy a lehető leghamarabb kezeljük őket. Érdekes, hogy a kutatók által javasolt elektromos stimulációs módszer egy jól ismert hipotézisen alapul, amely szerint az emberi bőr elektrosztatikus.

Ez azt jelenti, hogy bőrünk sejtjei érzékenyek az elektromos áramra. Így amikor elektromos mezőbe kerülnek, a sejtek valószínűleg elkezdenek a terület irányába mozogni. A kutatók ezt a hipotézist alapul véve érdekes kísérletet végeztek.

Létrehoztak egy biochipet, amely az emberi bőrsejtekhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező tenyésztett bőrsejteket tartalmazott. Ezután kiválasztottak két sejtet, és sebeket ejtettek rajtuk. Az egyik sejtet elektromos tér (200mV/mm) alatt hagyták gyógyulni, míg a másik elektromos stimuláció nélkül gyógyult. A kutatók észrevették, hogy az elektromosság lehetővé tette, hogy az előbbi háromszor gyorsabban gyógyuljon, mint az utóbbi.

A tanulmány szerzői szerint az elektromos mező a bőrsejtek számára útmutatóként működik. Áram hiányában a sejtek véletlenszerűen mozognak, ezért a gyógyulás folyamata lassú. Amikor azonban a sejteket elektromosan stimulálják, mindegyik egy irányba igazodik, és gyorsan vándorol a sérült hely felé, így végül a seb gyorsabban gyógyul. Ráadásul az elektromos stimulációnak köszönhetően sebesült sejteken nem észleltek mellékhatásokat.

Az elektromos sebgyógyítás millióknak segíthet

Asplund és csapata úgy véli, hogy gyógyítási módszerük hasznos lehet, különösen a cukorbetegek számára világszerte, akik általában nagyobb veszélynek vannak kitéve a krónikus sebek kialakulása szempontjából. Sok ilyen betegnél még a kisebb vágások is fekélyekké és hosszan tartó fertőzésekké fajulhatnak el.

Módszerüket diabéteszes modelleken tesztelték, és azt vették észre, hogy a cukorbetegségben szenvedő sejtkultúrákban a gyógyulás során a sebgyógyulási sebesség elektromos tér hatására szintén megnőtt.

A kutatók azt állítják, hogy az elektromos sebgyógyítás világszerte betegek millióin segíthet. Folytatják a kutatást, hogy tovább javítsák a módszert, és mélyre ássanak a különböző tényezőkben, amelyek lehetővé teszik, hogy a bőrsejtek gyorsabban gyógyuljanak az elektromosság hatására.