A napviharok tönkretehetik az összes navigációs és kommunikációs rendszert

Egy új tanulmány, amely ősi fák évgyűrűinek elemzésén alapul, azt sugallja, hogy az eddigi legerősebb napvihar körülbelül 14 300 évvel ezelőtt csapott le a Földre. Ha egy ilyen intenzitású vihar ma is lecsapna, a modern társadalom azonnal összeomlana.

A Collège de France, a CEREGE, az IMBE, az Aix-Marseille Egyetem és a Leeds-i Egyetem kutatói a Royal Society nevű folyóiratban tettek közzé egy új tanulmányt. A kutatók a dél-franciaországi Alpokban, a Gap közelében lévő Drouzet folyó erodált partjainál megőrződött ősi fák radiokarbonszintjét mérték meg, és megállapították, hogy “a fatörzsek – amelyek szubfosszilisek – olyan maradványok, amelyek megkövesedési folyamata még nem fejeződött be  – apró, egyes fa évgyűrűkre szeletelődtek. Ezeknek az egyes évgyűrűknek az elemzése a radiokarbonszint mérésekben egy példátlan kiugrást azonosított, amely pontosan 14 300 évvel ezelőtt következett be.”

napviharok

Azt írták: “Ezt a radiokarbon tüskét összehasonlították a grönlandi jégmagokban található berillium kémiai elem méréseivel, és a kutatócsoport arra jött rá, hogy a tüskét egy hatalmas napvihar okozta, amely hatalmas mennyiségű energetikai részecskét lökhetett a Föld légkörébe.

A radiokarbon folyamatosan keletkezik a felső légkörben a kozmikus sugárzás által elindított reakciók láncolata révén.” magyarázta Edouard Bard, a tanulmány vezető szerzője. Bard hozzátette: “ A közelmúltban a tudósok megállapították, hogy a szélsőséges naptevékenységek, beleértve a napkitöréseket és a koronális tömegkilövelléseket, szintén rövid távú, energiarészecskékből álló kitöréseket hozhatnak létre, amelyek a radiokarbon-termelés hatalmas, egyetlen év alatt bekövetkező kiugrásaiként őrződnek meg“.

Egy ennyire erős napkitörés ma az összes elektromos berendezést azonnal tönkretenné

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy ha ma “hasonló hatalmas napviharok csapódnának a Föld légkörébe, az “katasztrofális lenne a modern technológiai társadalomra nézve. Azonnal megsemmisítené a távközlést, a műholdas rendszereket és az elektromos hálózatokat.

A tanulmány társszerzője, Tim Heaton, az angliai Leeds-i Egyetem radiokarbon-szakértője kifejtette: “A szélsőséges napviharok hatalmas hatással lehetnek a Földre. Az ilyen szuperviharok tartósan megrongálhatják az elektromos hálózat transzformátorait, ami hónapokig tartó, hatalmas és kiterjedt áramkimaradásokat eredményezhet. A navigáció és a távközlés szempontjából mindannyiunk által használt műholdak is maradandó károsodást szenvedhetnek, és így használhatatlanná válhatnak. Az űrhajósokra nézve is komoly sugárzási kockázatot jelentenének.”

A kutatók szerint az elmúlt 15 000 év során kilenc szélsőséges napvihart – úgynevezett Miyake-eseményeket – azonosítottak. Az utolsó ismert nagy napvihart, amely 1859-ben sütötte meg a távírógépeket – “Carrington-eseménynek” nevezték el.

A 25. napciklus 2019 áprilisa óta tart, és valamikor 2025-ben tetőzhet. 2022 decemberében a napfoltok száma nyolc éve a legmagasabb volt, ami azt jelzi, hogy a naptevékenység felgyorsult. Az év elején a tudósok kétszer annyi napfoltot figyeltek meg. Ezek arra utalnak, hogy közeledhetünk a csúcshoz.

napviharok

A világnak fel kell készülnie a következő nagy napviharra. Ne feledjük, 2016-ban Obama elnök aláírta a “Koordinációs erőfeszítések a űridőjárási eseményekre való felkészítésére” című rendeletet. Tehát az amerikaiak már készülnek rá.