Bitcoin vs digitális pénzek: nem tudják helyettesíteni a BTC-t

Az elmúlt időben sokat hallhattunk a központi bankok digitális valutáinak (CBDC) ötletéről. Most összevetjük a Bitcoin és a CBDC előnyeit, hátrányait, és rámutatunk, miért nincs esélye a központi bankoknak a decentralizált és nyílt rendszerű kriptovalutával szemben.

A cikk Christian Kerloes, a Bitcoin Magazine írójának véleményét foglalja magában.

A kriptovaluta-rajongók körében a CBDC-kről alkotott vélemények széles skálán mozognak: a kormányok felügyeletének és ellenőrzésének erőteljes eszközeiként tekintenek rájuk, vagy a hagyományos fiat-rendszerek kétségbeesett próbálkozásaiként, hogy fenntartsák hatalmi pozíciójukat.

Ebben a cikkünkben azt az állítást vizsgáljuk meg, hogy a CBDC-k valószínűleg miért nem fognak széles körben elterjedni. Ezt az érvelést három kulcsfontosságú tényező támasztja alá:

  • A Bitcoin nyílt és engedély nélküli jellege
  • Az első piaci szereplő előnye
  • A felhasználó-központú monetáris politikája

A BITCOIN NYÍLT ÉS ENGEDÉLY NÉLKÜLI JELLEGE

A Bitcoin blokkláncát azért hívják “engedély nélkülinek” (permissionless), mert nincs külső ellenőrzés és nincs cenzúra. Bárki, aki hozzá akar férni a blokklánchoz, megteheti ezt anélkül, hogy meg kéne felelnie az ügyfél ellenőrzési (KYC) követelményeknek, vagy személyazonosító dokumentumokat kellene bemutatnia.

Tehát a Bitcoin nyílt és engedély nélküli keretrendszerrel működik, lehetővé téve bárki számára, hogy részt vegyen a hálózatban és hozzájáruljon annak fejlesztéséhez. Ez a nyitottság elősegíti a fejlesztők, bányászok és felhasználók élénk közösségét, ami gyors ütemben hajtja az innovációt.

Ezzel szöges ellentétben a CBDC-k zárt, kormányzati ellenőrzés alatt álló rendszerek. Mivel a CBDC-k nem rendelkeznek a közösség által vezérelt fejlesztést elősegítő nyílt forráskódú jelleggel, a CBDC-k olyan kormányzati intranetekhez hasonlítanak, mint amilyeneket például az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma vagy az Egyesült Királyság NHS-je használ, és amelyeket meghatározott felhasználói csoportok és célok számára terveztek. A CBDC intranetek korlátozott és központosított jellege akadályozza a felhasználókat abban, hogy olyan sebességgel tudjanak innoválni, mint egy olyan nyílt rendszerben, mint a Bitcoin.

AZ ELSŐ PIACI SZEREPLŐ ELŐNYE

A Bitcoin nemcsak a digitális valuta koncepciójának úttörője volt, hanem a valós világban is jelentős elfogadottságot és növekedést tapasztalt. Pénzügyi szempontból a Bitcoin jelentős mérföldköveket ért el, többek között a közelmúltban El Salvadorban törvényes fizetőeszközként fogadták el.

Technikai szinten a Bitcoin több tízezer elosztott csomópontotjával tartja fenn a főkönyvet, amelyeket a bányászok és bányászati berendezések globálisan szétszórt hálózata támogat. Ezzel szöges ellentétben a CBDC-projektek többsége még gyerekcipőben jár, sok közülük még mindig az alfa- vagy a kutatás és fejlesztés korai szakaszában van.

Idén szeptember 25-én Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője jelezte, hogy a digitális euró még legalább két évnyire van a megvalósítástól. Kína, amelyet korábban a központi banki digitális valuta-technológia éllovasának tekintettek, még mindig a kísérleti fázisban van, és elsősorban a közeli szövetségesekkel való kezdetleges használati esetek kialakítására összpontosít.

Ehhez képest a Bitcoin és a szélesebb körű nyílt kriptovaluta-ökoszisztéma több mint 14 éves tevékenységet és szerves növekedést halmozott fel. Azok számára, akik esetleg nem követték közelről a Bitcoin fejlődését, a CBDC-k kezdetben ésszerűnek tűnhetnek. Közelebbről megvizsgálva azonban nyilvánvalóvá válik, hogy a Bitcoin előbbi létrejötte jelentős előnyt biztosít számára a hálózati hatások, az elfogadás és a technológiai érettség tekintetében.

FELHASZNÁLÓ-KÖZPONTÚ MONETÁRIS POLITIKA

A Bitcoin monetáris politikáját egyedülálló módon a felhasználó szem előtt tartásával tervezték. Korlátozott, 21 milliós kínálatot, és egy érdemalapú pénzverési folyamatot – a bitcoin bányászatot – alkalmaz. Ez a megközelítés forradalmi, mert bevezet egy fix kínálatot, egy olyan tulajdonságot, amelyet a kormányok által irányított monetáris politika történelmileg nem tudott nyújtani. A központi bankok nem valószínű, hogy elfogadnak egy ilyen felhasználó-központú modellt, mivel a pénzkínálat ellenőrzésének hatalma politikailag és gazdaságilag is felbecsülhetetlen értékű.

Következésképpen a bitcoin nemcsak vonzó alternatívaként szolgál, hasonlóan az aranyhoz a múltban, hanem tudományos előrelépést is jelent a korábbi monetáris keretekhez képest.

KÖVETKEZTETÉS

Összefoglalva, teljes mértékben valószínűsíthető, hogy a Bitcoin, mint a vezető nyílt és engedély nélküli értékhálózat, felül fogja múlni a bürokratikus vezetésű technikai kísérleteket. Ugyanaz az alapelv, amely a világhálót a kormányzati alapú intranetek elé repítette – a gyors mozgásra, a folyamatos innovációra és a globális szintű működésre való képesség – a hajtóereje annak, hogy a bitcoin a világ digitális értékszabványává válhat.