Olyan ősi építményt találtak, ami átírhatja a történelmet

Közel félmillió évvel ezelőtt valaki egy ősi fa építményt épített a mai Zambiában található Kalambo-vízesés közelében. Az építés az emberi őstörténet, a Homo Sapiens afrikai megjelenése előtti időszakban történt. A régészek korábban nem számítottak hasonló eredményekre.

Az ősi lakóhelyből származó jó állapotban fennmaradt anyagok felfedezése során kiderült, hogy ez lehet a faépítészet valaha talált legrégebbi alkotása. A 476 000 éves (23 000 éves hibahatárral) rejtélyes építmény azonban a Homo Sapiens afrikai megjelenését megelőzően készült. Ez azt jelenti, hogy egy korábbi archaikus emberi faj építhetette, amit a régészek korábban lehetetlennek tartottak.

A felfedezés

A felfedezésről és annak következményeiről Larry Barham, a Liverpooli Egyetem munkatársa, Geoff Duller professzor, az Aberystwyth Egyetem munkatársa és kollégái számoltak be a Nature-ben.

A felfedezés számomra megrázó volt. Ez a lelet megváltoztatta a korai őseinkről alkotott elképzeléseimet” – mondta Larry Barham régészprofesszor.

A kutatók szerint a fán lévő kőszerszámok vágás nyomai azt mutatják, hogy a korai emberek két fatörzset formáltak meg és illesztettek össze, hogy egy szerkezetet, valószínűleg egy emelvény alapját hozzák létre. Ez a félmillió éves bizonyíték a legkorábbi példája a rönkök szándékos, egymáshoz illeszkedő megmunkálásának. A felfedezés előtt a kutatók azt gondolták, hogy akkoriban a fa emberi felhasználásának módja csak a tűz, botok és lándzsák készítése volt.

A faszerkezet, amelyen látszik, hogy a kőkorszaki emberek hol vágtak bele a fába. Forrás: Larry Barham, University of Liverpool, Nature.com

Nem páratlan a Középső kőkorszaki lelet

A szerves anyagok, például a fa megőrzéséhez rendkívüli körülményekre van szükség. Az anaerob mocsári körülmények közismerten meghiúsítják a bomlást. az angliai Clactonban 400 000 évvel ezelőtti mocsarakban, a németországi Schöningenben 300 000 évvel ezelőtti mocsarakban voltak olyan felfedezések, amelyek eredményeképp élesített fadárdákat találtak. A fa következő építőiparban ismert megjelenése mintegy 11 000 évvel ezelőtti. A lelet az Északnyugat-Európában lévő yorkshire-i Start Carrnál található.

Az izraeli Gesher Benot Yaakovban egy 780 000 évvel ezelőtti, körülbelül 23 centiméter hosszú, enyhén simított felületű fadarabot találtak, amelyet szerszámként értelmeztek. Amennyiben a fadarab tényleg szerszám, akkor hivatalosan is ez lehet a legrégebbi ismert fából készült lelet.

A hagyományosnak induló felfedezések gyakran megdöbbentő paradigmaváltást eredményezhetnek. A cikkben említett pár „fadarab” gyökeresen változtathatja meg a Homo sapiens előtti időkről alkotott képünket. Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk további öt olyan felfedezést, amelyek a fejlettebb civilizációk korábbi létezését vetik fel.