Miért láthatnak az emberek szellemeket?

A halloween közeledtével érdemes egy pillantást vetni három olyan tudományos és pszichológiai álláspontra, amelyek magyarázatot adhatnak a szellemekre és a kísérteties, természetfeletti jelenségekre.

Ez az év egyetlen olyan időszaka, amikor az emberek összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek mindent, ami természetfeletti. Egy jelentés szerint a megkérdezettek 38%-a hisz a szellemekben, és többen számoltak be arról, hogy már láttak is egyet. Bár a legtöbb kérdés még nem tisztázott, a kísértetek és a szellemvilág a tudomány szempontjából gyakran nagyon egyszerű magyarázatokra vezethetők vissza.

Mert valaki azt mondta

A kísértetjárások magyarázata sokszor pszichológiai tényezőkre támaszkodnak. Egy tanulmányban résztvevők egy színházat látogattak meg, majd kitöltöttek egy kérdőívet arról, hogyan érezték magukat. A túra előtt az egyik csoportnak azt mondták, hogy a helyszín kísértetjárta, míg egy másik csoportot arról tájékoztatták, hogy az épület felújítás előtt áll. Nem meglepő módon az első csoport intenzívebb, elmondásuk szerint paranormális élményeket élt át. Fontos azonban hozzátenni, hogy az előzetes utalások nem mindig vezetnek ugyanahhoz az eredményhez. A Hampton Court kastélyban végzett vizsgálat szerint például a résztvevőkre egyáltalán nem volt hatással az épületről szóló kísértetsztorik. Elmondható tehát, hogy mindez az emberi hiedelmek függvényében változik, s míg egyesek hisznek benne, a szkeptikusok tagadják a paranormális jelenségek létezését.

Elektromágneses mezők és kísérteties hangok

Más magyarázatok a környezeti tényezőkre támaszkodnak; Michael Persinger kanadai tudós szerint például akkor, ha az agyat elektromágneses hatás éri, többen kísérteties élményekről számolnak be. Megállapították, hogy a kísértetjárásokkal összefüggésbe hozott épületekben, többek között a Hampton Court kastélyban, hullámzó mágneses mezőket mértek. Hasonlóképpen, a tanulmányok szerint az infrahang (olyan alacsony frekvenciájú hang, amely emberi füllel nem hallható) is magyarázatot adhat az ilyen jelenségekre. Egy élőzenébe például infrahangot kevertek, majd megkérték a közönséget, hogy írják le, milyen érzés volt a zenét hallani. Elmondásuk szerint a hideg futkosott a hátukon, féltek, nyugtalanok és szomorúak lettek.

Toxikus hallucinációk

A természetfeletti észlelések mások szerint toxikus anyagokra, például szén-monoxidra vagy a rovarírtószerekre adott reakciókból eredhetnek. Shane Rogers, az amerikai Clarkson Egyetem professzora továbbá hasonlóságokat figyelt meg a paranormális élmények és a gombaspórák hallucinogén hatása között. Ez pedig magyarázatot adhat arra, hogy miért fordulnak elő gyakran észlelések olyan régebbi, elhagyatott épületekben, ahol nem megfelelő a szellőzés és a levegő minősége rossz.

Az utóbbi elképzelés egyebként egyáltalán nem újkeletű, a szakértők már korábban beszámoltak a régi, porosodó könyvek hasonló hatásairól. Állításuk szerint a mérgező penészgombák mentális vagy neurológiai tüneteket válhatnak ki.

Forrás

További érdekes cikkeink: