Ennyi a magyar forint piaci kapitalizációja bitcoinban

A bitcoinra tekinthetünk csereeszközként, értéktárolóként és elszámolási egységként. Szinte bármit be tudunk árazni BTC-ben – például egy Iphone 15 árát, vagy a fiat valuták piaci kapitalizációját. A CoinMarketCap a bitcoint úgy hasonlítja össze a többi valutával, hogy azok piaci értékét szintén BTC-ben határozza meg. A 20 legnépszerűbb fiat valuta piaci kapitalizációja meghaladja a bitcoin jelenlegi 19,51 milliós forgalomban lévő kínálatát. A legközelebb a vietnami dong (VND) áll a bitcoinhoz, 20 889 538 BTC-s piaci kapitalizációval.

A bitcoinban meghatározott piaci kapitalizáció szerint a vezető fiat valuta a kínai jüan, amely a forgalomban lévő készletével meghaladja az 1,42 milliárd BTC-t, vagyis piaci értéke 72-szer nagyobb, mint a vezető kriptovalutáé. Az amerikai dollár a második helyen áll, 1,22 milliárd BTC piaci értékkel, ami 64-szer nagyobb, mint a bitcoin piaci kapitalizációja. Emellett az euró piaci kapitalizációja közel 560 millió BTC, a japán jené (JPY) valamivel több mint 380 millió BTC, az angol font pedig 155 millió BTC-s piaci kapitalizációval az ötödik helyet foglalja el.

A magyar forint a 44. a sorban, piaci kapitalizációja mindössze 4 millió bitcoinban meghatározva.

 

 

A bitcoin a digitális fizetőeszközök egyik formája, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak. Egy decentralizált fizetőeszköz, melynek nincs kibocsátó szervezete és egyetlen kormány, központi bank, szervezet vagy hackercsoport sem képes totális ellenőrzést gyakorolni fölötte. Ellentétben a forinttal, euróval vagy az amerikai dollárral, a bitcoint nem nyomtatják, hanem nagy teljesítményű bányászgépek „bányásszák” matematikai problémák megoldásával. Bitcoin segítségével elektronikus úton tudsz termékeket vagy szolgáltatásokat vásárolni – úgy, ahogyan a hagyományos fizetőeszközökkel. De mit mondanak a híres közgazdászok a bitcoinról?

Kapcsolódó cikkeink: