Mi lenne a bitcoinnal, ha idén újra lesújtana a fekete hétfő?

Azt nem tudjuk, hogy a bitcoin árfolyama hogyan reagált volna a minden idők legnagyobb egynapos tőzsdei összeomlására. Ha viszont tovább súlyosbodik a gazdasági helyzet, talán megtudhatjuk, hogy a kriptovaluta milyen mértékben képes ellenállni egy ilyen válságnak.

Az ADP munkaerőpiaci jelentése szerint a koronavírus válság óta visszaesett az új munkahelyek száma: a várt 153 ezer új munkahely helyett csak 89 ezer jött létre. A legutóbbi jelentés szerint azonban szeptemberben a vártnál erősebb volt a munkahelyek számának növekedése. Míg ugyanakkor egyesek arra számítanak, hogy a Fed befejezi a kamatemelési ciklusát, a piaci szereplők többsége attól tart, hogy a kamatemelések késletetett hatásai súlyosan érinthetik a gazdasági növekedést.

1987. október 19-re fekete hétfőként emlékszünk, amikor napon belül visszaesés volt tapasztalható a New York-i tőzsdén. Az összeomlás egyik oka a túlvett részvénypiac volt, másik pedig az, hogy a fekete hétfőt megelőző időszakban folyamatosan emelkedett az amerikai kötvények bond hozama. Hasonló a helyzet ma is, hiszen a tízéves amerikai kötvény hozama az év májusa óta 3,30%-ról 4,72%-ra emelkedett, s az USA költségvetési helyzete rohamosan romlik. Az FDIC nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az amerikai bankok 600 milliárd dollárnyi veszteséget tartanak számon, de a kötvényhozamok emelkedése miatt a helyzet most rosszabb lehet.

Azt nem tudhatjuk, a bitcoin hogyan teljesített volna az 1987-es piaci összeomlás során, idén márciusban azonban több mint 20%-os árfolyam növekedést produkált, amikor Silicon Valley Bank, a Signature Bank, a Silvergate Bank és a Credit Suisse összeomlott. Az emberek ugyanis attól tartottak, hogy még több bank mond majd csődöt, amivel párhuzamosan a kriptovaluta szektorban figyelemre méltó növekedés volt tapasztalható. Nem okozna tehát meglepetést, ha gazdaság a kötvényhozamok robbanásszerű emelkedése után összeomlana, a helyzet haszonélvezője pedig a BTC lenne.