Várod a Bitcoin árfolyam kilövését? Most figyelj!

Ha a Bitcoin árfolyam növekedését várod, jó helyen jársz. Lehet közelebb van, mint hiszed.

A Bitcoin a hetet emelkedett befektetői hangulat közepette kezdte, azonban nem sikerült az árfolyamnak kilőnie. Jelenleg három fő tényező akadályozza meg, hogy a BTC árfolyama visszakapaszkodjon a 30 000 dolláros szintre.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Több európai ország újságíróinak nyomozása feltárta, hogy észt és litván kriptotőzsdék állítólagosan segíthették az oroszokat abban, hogy megkerüljék a háború miatt kivetett szankciókat és a rubeljüket más valutákra váltsák. A nyomozást a Delfi, a Siena.lt, a Frontstory.pl, a Der Spiegel és még több más európai portál, újság újságírói végezték. Alapvetően Észtországban és Litvániában működő kriptovállalkozásokat vizsgáltak, csak Észtország esetén 300 ilyet.

Jack Dorsey vállalata, a Block egy lépéssel közelebb került az új Bitcoin hardvertárcájának, a BitKeynek piacra vezetésével. Nemrég egy tesztelő által közzétett képek első pillantást engedtek a béta eszközre, amely ujjlenyomat olvasóval lesz ellátva az extra biztonság érdekében.

Az FTX kriptotőzsde összeomlásával érintett egyik befektetői csoport pert indított a Binance értéktőzsdéje és Changpeng CZ Zhao vezérigazgató ellen. Azzal vádolják az egykori FTX tőzsde versenytársát, hogy ők is közrejátszottak az FTX összeomlásában. A befektetők szerint ugyanis CZ Twitter-posztjai jelentős hatással voltak az összeomláshoz vezető folyamatra. A Nir Lahav által vezetett befektetői csoport bírósági beadványa szerint kártérítést követelnek CZ-től és a Binance-től a kriptobefektetéseik értékcsökkenése miatt.

Satoshi Nakamoto néven publikált valaki az X-en. Hosszas huzavona után kiderült, a Satoshi Nakamoto névre hallgató X-fiók létrehozója Andy Rowe, Craig Wright egyik barátja. Rowe ezt az álnevet használja a közösségi média platformon, miközben köztudott a Bitcoin valódi megalkotója 2008 óta nem adott hírt magáról.

Hullámvasúton a bitcoin árfolyam

Október 2-án a Bitcoin ára 5,5%-os napközbeni emelkedést produkált, amivel az árfolyam egészen 28 600 dollárig emelkedett. Itt azonban veszített lendületéből az árfolyam és nem tudta folytani a növekedést. Az emelkedés mögött minden bizonnyal az Ether ETF várva várt elindulása állt. Az ETH a határidős tőzsdén kereskedett alapok (ETF) azonban nem tudtak jelentős kereskedési volument generálni, ami az emelkedett hangulat kifulladásához vezetett.

Hullámvasúton a bitcoin árfolyam

Bár az ársáv felső széléhez emelkedés bíztató volt sok befektető számára, a FED képviselőinek legutóbbi megjegyzései hamar kijózanított mindenkit. Az amerikai központi bank ugyanis ismét felemlegette a közelgő gazdasági visszaeséssel kapcsolatos aggodalmait.

A Bitcoin egyelőre 27 ezer dollár felett tudott maradni a korrekció után is, azonban három kulcsfontosságú kereskedési mutató a támasz egyre gyengülő szintjét jelzi.

Romló makro helyzettel néz szembe a kriptopiac

A makrogazdasági erők lefelé irányuló nyomást gyakorolnak a Bitcoin árfolyamára.

Október 2-án az amerikai jegybank felügyeletért felelős alelnöke, Michael Barr New Yorkban kijelentette, hogy a gazdasági tevékenységet korlátozó magasabb kamatok miatt a gazdasági növekedés lassulására számít. Azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi monetáris politika hatása még nem is érződik teljes mértékben a piacon. A CME FedWatch eszköze szerint a piac jelenleg egyenlően megosztott a Fed újabb 2023-as kamatemelésének lehetőségét illetően.

Egy nappal később, október 3-án az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint az inflációhoz igazodó mérőszám, az amerikai 10 éves államkötvény reálhozama elérte a 2,47%-ot. Ez közel 15 év óta a legmagasabb szint. Ez a fejlemény részben magyarázza, hogy az amerikai dollárindex (DXY) miért érte el 10 hónapja legmagasabb pontját. Az Egyesült Államok viszonylag vonzóbb befektetési célponttá vált, amely erősebb növekedési kilátásokkal rendelkezik jelenleg, mint Európa és Kína.

Csökken az aktivitás a Bitcoin kereskedésben

A Bitcoin kereskedési mutatói a tőkeáttételes pozíciók aktivitásának csökkenését mutatják hosszú távon.

A Bitcoin havi határidős ügyleteit általában enyhe felárral kereskedik az azonnali piacokhoz képest. Ez azt jelzi, hogy az eladók több pénzt kérnek az elszámolás késleltetése miatt. Ennek eredményeként a BTC határidős ügyletekkel általában 5–10%-os éves prémiummal kereskednek – ez a helyzet contango néven ismert, ami nem egyedülálló és nem csak a kriptopiacokon jelentkezik.

Bitcoin 2 hónapos határidős évesített prémium

Bitcoin 2 hónapos határidős évesített prémium. Forrás: Laevitas

A BTC határidős prémiuma továbbra is az 5%-os semleges küszöb alatt mozog. Ez inkább a gyengülés tartományában áll már, ami a tőkeáttételes long pozíciók iránti kereslet hiányát jelzi.

Ezzel egyidőben a hagyományos tőzsdéken az azonnali kereskedési aktivitás 2020 vége óta nem látott szintre esett vissza. Csökken az intézményi befektetők részvételének aránya.

Bitcoin napi azonnali kereskedési volumen, USD

Bitcoin azonnali kereskedési volumen, USD. Forrás: Messari

Érdemes megjegyezni, hogy a kereskedési volumen csökkenése annak tudható be, hogy a nagy amerikai kereskedőcégek, például a Jane Street Group és a Jump Trading 2023 májusa előtt eltávolodtak a kriptovaluta piacoktól. A Bloomberg jelentése szerint az elmozdulás elsődleges oka a fokozott szabályozói ellenőrzés volt. Ez persze kevésbé vonzóvá tette a piacot az intézményi befektetők számára.

ETF, a bitcoin árfolyam kilövés kulcsa?

Bármennyire is csodafegyverként tekintenek sokan a Bitcoin ETF-re, az utóbbi időben csökkent a befektetők várakozása a spot BTC ETF elfogadásának esélye iránt.

A Bitcoin 2023-as 68%-os növekedését alátámasztó egyik kimagasló tényezője az volt, hogy az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete jóváhagyja a spot Bitcoin ETF-et. A szabályozó többszöri halasztása után azonban jövőre halasztotta a probléma megoldását. Időközben pedig elindultak az Ether határidős alapú ETF-ei a közelmúltban. Azonban az ETF-ek iránt egyelőre igen gyenge kereslet mutatkozik.

Annak ellenére, hogy a bíróság kedvező ítéletet hozott a Grayscale Bitcoin Trust spot Bitcoin ETF-fé való átalakításáról, továbbra is 19%-os diszkonttal kereskedik a papírokat a Bitcoinhoz képest. Ezek az adatok azt jelzik, hogy egyelőre nem bíznak a befektetők a spot Bitcoin ETF jóváhagyásában. Mivel a spot Bitcoin ETF elindulását követően a befektetőknek lehetőségük lenne névértéken visszaváltani részvényeiket.

Előttünk a Bitcoin árfolyam kilövés?

A fentiekből látszik, hogy az ellenállás rövid távú áttörésének kilátásai kevésbé tűnnek kedvezőnek. Azonban ha egy kicsit előre tekintünk, lehet, hogy pont most van a legjobb idő Bitcoint vásárolni?

A híres befektető, John Templeton egyszer azt mondta:

 “A bikapiacok a pesszimizmusban születnek, a szkepticizmusban nőnek naggyá, az optimizmusban érnek meg, és végül kifulladnak az eufóriában.”

Más szóval, a bikapiacok a medve piac mélypontjáról indulnak, amikor a kockázatok kiemelkedően magasak és a hangulat pedig kifejezetten rossz.

De valóban olyan nehéz elkapni azt a bikát?

2023 jó példa erre.

A kripto árfolyamok döcögnek az idei évben, de már túlélték az egyik legrosszabb piaci környezetet 2022-ben. A Bitcoin 64%-ot esett, míg sok más token 80-90%-ot veszített az árfolyamából. Az FTX, a Celsius és több kripto cég csődbe ment. A szabályozók egyértelművé tették, hogy felelősségre vonják a teljes iparágat. Eközben a FED történetének leggyorsabb ütemében emelte a kamatokat. 2023 év elején tehát mind a szabályozási, mind pedig a makroszintű kockázatok nagyok voltak. A kriptopénz piac félelem és kapzsiság indexe extrém félelmet jelzett.

Ilyen borongós hangulat közepette 2023 januárja a kripto piac valaha volt egyik legjobb hónapját hozta. A Bitcoin 40%-kal, az Ethereum pedig 33%-kal emelkedett. A legjobb 100 token közül hét 100% fölött zárt.

Túl kockázatos volt akkor a piac? A mostanihoz képest aligha.

A Fed 2023-ban négyszer folytatta a kamatemelést, és több mint 500 milliárd dollárral csökkentette mérlegét. Júniusban a SEC beperelte a Binance-t és a Coinbase-t, a két legnagyobb kriptotőzsdét is, azt állítva, hogy nem rendelkeznek megfelelő engedélyekkel.

A kripto kockázatok 2022 végén nagyon is valósak voltak, de több mint megfelelően tükröződtek az árakban. A szélsőséges pesszimizmus megteremtette a terepet egy új bikapiac kezdetéhez.

Már a bika piac elején vagyunk?

Mára a kockázatok jelentősen megváltoztak.

A FED kamatemelése sokkal közelebb van a végéhez, mint a kezdetéhez. Míg a kamatcsökkentések még 9-12 hónapon belül lehetnek, a piac gyakran már hónapokkal azelőtt előre látja a Federal Reserve intézkedéseit, hogy azok bekövetkeznének. A SEC folytatja a kripto cégekkel kapcsolatos vádemelést, de az amerikai bíróságokon jelentős győzelmet arattak már most a szektor cégei. Elég, ha csak a Ripple és Grayscale ügyére gondolunk.

A makro- és szabályozási kockázatok tehát továbbra is jelentősek, de csökkenőben vannak.

Jelenleg a bikapiac a szkepticizmus szakaszába lépünk. A 2023-as gyors indulása után a félelem és kapzsiság indexe szerdától semleges szintre állt be. A kriptotőzsdék kereskedése augusztusban 475 milliárd dollárra esett, ami 3 éve a legalacsonyabb szint. Míg a Bitcoin +66%-os pluszban jár éves szinten, 27 500 dollárnál még mindig 60%-kal alacsonyabban jár, mint minden idők csúcsán volt.

Ebben a piaci hangulatban azonban még közel sincs kifulladva a trend

Ebben a piaci hangulatban azonban még közel sincs kifulladva a trend.

A nagyvállalatok továbbra is egymás után jelentik be a kripto projekteket. A Google aktívan fektet be a blokklánc és a Web3 eszközökbe. A Paypal a közelmúltban bejelentette, hogy ő lesz az első nagy amerikai pénzintézet, amely piacra dobja saját stabilcoinját. Jack Dorsey cége, a Block, saját kriptotárcáján dolgozik. A Blackrock, a világ legnagyobb vagyonkezelője pedig nem adja fel a spot Bitcoin ETF iránti vágyát.

Még mindig szkeptikus vagy a Bitcoin növekedése kapcsán? Templeton ezt lehet marhaságnak nevezné, nem?