Tarthatatlan a helyzet Svédországban, a hadsereget is bevethetik a bűnözés ellen

A svéd miniszterelnök kemény intézkedéseket jelentett be, válaszul az országban tapasztalható bandaválságra.

Miután egy brutálisan erőszakos hónap telt el Svédországban, amelynek során mindennaposak voltak a lövöldözések és a robbantások, Svédország úgy döntött, hogy keményen fellép a támadásokért felelős bandák ellen.

A bandák közötti összecsapások nem számítanak újdonságnak az országban, és már 61 olyan „tiltott zóna” van, ahová a rendőrség se nagyon teszi be a lábát.

Csak idén 125 robbantásos merénylet történt az országban

Az elmúlt időben annyira elfajultak a dolgok, hogy a rendőrség szerint 1945 óta nem volt ilyen veszélyes a helyzet, sőt, egyes rendőrök arra figyelmeztettek, hogy fennáll a “rendszerszintű társadalmi összeomlás” veszélye, ha így folytatódnak a dolgok.

Csütörtök este például két embert lelőttek, és egy 25 éves nőt felrobbantottak Uppsalában, Svédország egyik nagyvárosában. A nőnek semmi köze nem volt az alvilági élethez, csak egy bandatag szomszédságában lakott, aki a robbantás tényleges célpontja volt. A robbanás ereje azonban akkora volt, hogy a szomszédban lakó fiatal nő is életét vesztette. Az uppsalai rendőrség úgy nyilatkozott az esetről, hogy “a jelenlegi helyzet embertelen, megmagyarázhatatlan és korlátok nélküli.”

Idén egyébként már 125 robbantásos merénylet történt Svédországban, ez azt jelenti, hogy majdnem minden második napra jut egy.

A svéd miniszterelnök kész keményen fellépni a szervezett bűnözés ellen

A történtek hatására azonban úgy tűnik, hogy Svédország végre keményen fellép a bandaválság ellen. A svéd miniszterelnök péntek este beszédet mondott a nemzetnek, amelyben új, szigorú intézkedéseket vázolt fel.

“Nehéz időszak ez Svédország számára. Egy 25 éves nő lefeküdt aludni, egy teljesen átlagos éjszaka. De felkelni már nem hagyták. Ma reggel megölték egy bombamerényletben Uppsalában… Egy héttel ezelőtt egy 70 éves férfi elment egy bárba Sandvikenben, hogy a barátaival töltse az idejét. De nem hagyták hazamenni… Vak volt, és agyonlőtték… Gondolataim azzal a három 13, 14 és 14 éves gyerekkel is vannak, akiket Stockholm külterületén, az erdőben találtak meggyilkolva… Most újabb gyerekek és teljesen ártatlan emberek esnek áldozatul ennek a súlyos erőszaknak. Nem tudom elégszer elmondani, hogy mennyire súlyos a helyzet. Svédország még soha nem látott ilyesmit. Nincs még egy ország Európában, ahol ilyet látnánk…” – mondta a miniszterelnök a péntek esti beszédében.

„Hogyan válhatott a helyzet ilyen súlyossá? A tény az, hogy sokan vagyunk, akik láttuk, hogy ez bekövetkezik, és figyelmeztettünk rá. Ez a szervezett bűnözés több mint egy évtized alatt nőtte ki magát ekkorára, és mindössze 10 év alatt megháromszorozódtak a halálos lövöldözések. A politikai naivitás és tudatlanság vezetett ide. A meggondolatlan migrációs politika és a sikertelen integráció hozott minket ide. A kirekesztés és a párhuzamos társadalmak táplálják a bűnbandákat. Itt bátran toborozhatnak gyerekeket és nevelhetik a jövő gyilkosait. A svéd jog nem a bandaháborúkra és a gyermekkatonákra van kitalálva. De mi most változtatunk ezen. Ez a kormány megváltoztatja a migrációs politikát… Megduplázzuk a súlyos fegyveres és robbanóanyaggal kapcsolatos bűncselekményekért kiszabható büntetéseket… Olyan büntetéseket fogunk bevezetni, hogy az igazán veszélyes bűnözők soha ne juthassanak ki a börtönből. És ki fogjuk toloncolni azokat a külföldieket, akik tagjai a bűnbandáknak, még akkor is, ha nem követtek el semmilyen bűncselekményt… Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket. Minden a terítéken van. Holnapra behívtam a rendőrfőnököt és a főparancsnokot, hogy megnézzük, hogyan segíthetné a hadsereg a rendőrséget a bűnbandák elleni munkában… Megtesszük, ami szükséges ahhoz, hogy helyreállítsuk a biztonságot Svédországban.” – fejezte be a beszédét a miniszterelnök.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a svéd miniszterelnök valóban kész fellépni a szervezett bűnözés ellen, ami eléggé meglepő, tekintve, hogy ehhez félre kell raknia a politikai korrektséget.

Másfelől viszont amikor már a rendőrök is “rendszerszintű társadalmi összeomlásra” figyelmeztetnek, akkor már nehéz figyelmen kívül hagyni a helyzetet.