Mely országok a világ legnagyobb olajkitermelői?

2022-ben az olajárak hordónkénti ára 100 dollár fölött tetőzött. Nyolcéves csúcsot döntöttek meg, miután az ukrajnai orosz invázió nyomán az energiapiacokon egy teljes évig tartó ársokk okozott hatalmas volatilitást. Az olajtársaságok megduplázták nyereségüket, és a világ legnagyobb olajtermelőinek gazdasága jelentős új lendületet kapott.

De mely országok biztosítják a világ olajellátásának nagy részét?

Rangsorolva: Olajtermelés országonként 2022-ben

Az Egyesült Államok 2018 óta a világ legnagyobb olajtermelője. 2022-ben is megtartotta dominanciáját közel 18 millió hordó/nap (B/D – barrel per day) kitermeléssel. Ez a világ olajkínálatának közel egyötödét tette ki. Az ország olajtermelésének csaknem háromnegyede öt állam köré összpontosul: Texas, Új-Mexikó, Észak-Dakota, Alaszka és Colorado.

Az alábbiakban a világ többi nagy olajtermelőjét rangsoroljuk.

olajkitermelő országok
Amerika mögött a második helyen Szaúd-Arábia áll napi 12 millió hordó egyenérték kitermeléssel, ami a globális kínálat mintegy 13%-át teszi ki.

Oroszország a harmadik helyen állt 11 millió B/D-vel 2022-ben. Ez a három legnagyobb olajtermelő óriás, valamint Kanada a negyedik és Irak az ötödik helyen együttesen a világ teljes olajkínálatának több mint felét teszik ki.

Eközben a 10 legnagyobb olajtermelő, köztük a 6-10. helyezettek – Kína, Egyesült Arab Emírségek, Irán, Brazília és Kuvait – a világ olajtermelésének több mint 70%-át adják. Figyelemre méltó, hogy a top 10 olajóriás mindegyike növelte termelését 2021-2022 között, és ennek eredményeként a globális kitermelés 4,2%-kal nőtt az előző évhez képest.

A főbb olajtermelő régiók 2022-ben

olajkitermelő régiók

A Közel-Kelet adja a globális olajtermelés egyharmadát, Észak-Amerika pedig a kitermelés közel egyharmadát. A Független Államok Közössége – a Szovjetunió utáni országok szervezete – szintén jelentős regionális olajtermelő 15%-os részesedésével.

Az adatokból azonban szembetűnő Európa csökkenő részesedése az olaj kitermelésben, amely jelenleg a világ kínálatának csupán 3%-át teszi ki. Az elmúlt 20 évben az EU olajtermelése több mint 50%-kal csökkent. Ez számos tényezőnek tudható be, többek között a szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak és a földgázra való áttérésnek.

A regionális kitermelést egy másik szemszögből, az OPEC-tagállamokon keresztül is meg lehet vizsgálni, amelyek a világ olajtermelésének mintegy 35%-át adják, és a világ olajtartalékainak mintegy 70%-át ellenőrzik.

Az olaj nagy egyensúlyozó aktusa

Mivel az olaj a modern gazdaság éltetője, a jelentős mennyiségű olajkitermelést ellenőrző országok hatalmas politikai és gazdasági előnyökre is szert tesznek, és egész régiók számára jelent ezt jólétet.

Ugyanakkor a megújuló energiaforrásokra való átállásra irányuló folyamatos erőfeszítések számos jelentős olajexportőrt arra ösztönöznek, hogy diverzifikálja gazdaságát. Ennek egyik mintapéldája Szaúd-Arábia, amelynek szuverén vagyonalapja olyan vállalatokba fektetett be, mint az Uber és a WeWork.

Zöld átállás ide vagy oda, a világnak azonban továbbra is szüksége van az olajra, mivel a globális energiaszükséglet közel egyharmadát a fekete arany fedezi.