A Chainlink észrevétlenül módosított egy létfontosságú beállítást

A Chainlink, egy decentralizált oracle (orákulum) hálózat nemrégiben komoly támadások és kritikák kereszttűzébe került amiatt, ahogy módosította a több aláírásos (multisig) tárcájának beállításait. Egy jól ismert kriptoinfluenszer és elemző, Chris Blec pörgette fel a közösséget azzal a hírrel, hogy a Chainlink mindenféle komoly hírverés nélkül megváltoztatta a szükséges aláírások számát. Korábban négy aláíró kellett kilencből, ez lecsökkent arra, hogy négy aláíró kell nyolcból. Konkrétan ez azt jelenti, hogy most már 8 aláíróból kell csak négynek meglennie egy tranzakció hitelesítéséhez.

A Chainlink szerint nem történt semmi – sokan aggódnak

A problémára először egy normál felhasználó hívta fel a figyelmet az X-en. Úgy derült ki számára a változás, hogy egy tárcacím mindenféle értesítés nélkül eltűnt a Chainlink multisig/több aláírásos rendszeréből. Erre a posztra Chris Blec válaszolt és aggodalmát fejezte ki, hogy a módosítás manipulálhatj a Chainlink bármelyik árfolyamfeedet, hogy bármilyen kívánt árat jelenítsen meg.

Szerinte most centralizálni kezdtek egy korábban teljesen decentralizált rendszert. Természetesen vannak, akik a Chainlink védelmére keltek. Ezen érvelők szerint a nyolcból négy aláírás valójában biztonságosabb, mint a kilencből négy. Azt is hangsúlyozták, hogy az aláírók számának növelése egy szint felett már nem a biztonságot, hanem a bürokráciát és nehézkességi faktort növeli. Végül a Chainlink is reagált az ügyben.

Egy szóvivőjük szerint a változtatás csak része a rutin aláírói rotációs folyamatuknak. Ahogy elmondta: „”Az aláírók rotációja befejeződött, a széfek megtartották a szokásos küszöbérték-konfigurációt.” Azt még tegyük hozzá, hogy Blec elég sokszor kritizálta már a Chainlinket. Korábban például azt állította, hogy ha a Chainlink aláírók rossz szándékkal cselekednének, akkor az egész DeFi rendszert megdönthetik. Mert ugye a Chainlink nem csak a közvetlen felhasználóira van hatással. Az olyan DeFi gigászok, mint az Aave vagy a MakerDAO, szintén a Chainlink orákulumára hagyatkoznak a kritikus árinformációk vonatkozásában.