Így segít a választásokban a Bitcoin blokklánca

Talán kevesek ingerküszöbét éri el a hír, de kifejezetten fontos a bitcoin elfogadása szempontjából, hogy a legrégebbi blokklánc a guatemalai választások tisztasága felett is őrködik. Peter Todd, egy bitcoin fejlesztő készítette néhány éve az OpenTimestamps nevű eszközt, amelynek segítségével a guatemalai Simple Proof startupja biztosítani tudta néhány kulcsfontosságú dokumentum biztonságát. A neve is utal rá, hogy mit használ az eszköz. Időbélyegzővel lát el bizonyos információkat, hogy így legyen könnyebb észrevenni a csalási szándékot.

Az OpenTimestamps működési elve

Maga az időbélyegző egy elég régi koncepció, a kriptos időbélyegző azonban nem az. Ez utóbbi a hash funkció segítségével működik, ami egy olyan matematikai művelet, amely változó méretű bemenetből fix hosszúságú kimenetet állít elő. Ez a bemenet hash értéke. Ezt használja a bitcoin hálózata és az OpenTimestamps is. Működése szerint a meghatározott információkat a hashek segítségével kriptos időbélyegzővel látja el és a bitcoin láncához, mint digitális főkönyvhöz köti őket.

Tehát több ezer node győződhet meg róla, hogy az időbélyegző létezik és hogy a kapcsolódó hash tényleg egy bizonyos időpontban lett egy blokkhoz adva. Az OpenTimestamps esetén az a feltételezés, hogy a bányásznak az időbélyegzős tranzakcióval kellett kezdeni a feldolgozást. Azokkal a tranzakciókkal együtt, amelyek még a blokkban vannak – hogy így kapják meg a blokk hashét. Innentől kezdve pedig matematikailag bizonyítható, hogy a blokk időbélyegzője előtt már létezett az adott dokumentum.

Önmagában ez a biztosíték nem olyan értékes. Persze, lehetővé teszi valakinek, hogy bizonyítsa, hogy egy adat egy adott időpont előtt létezett, de mi haszna van ebből? Nos, más típusú információkkal és bizonyítékokkal kombinálva sok mindenre lehet következtetni ebből az egyszerű bizonyosságból. Például meg lehet erősíteni, hogy mivel az adott információ már az adott bitcoin blokk előtt is létezett, az információ bármilyen módosítása az adott időpont után történt, ha a hash értéke más. Végső soron az OpenTimestamps csak azt bizonyítja, hogy az adott információ hashe bekerült az adott bitcoin blokkba.

Guatemala és az OpenTimestamps

De mi köze ennek Guatemalához? Nos, a fentebb említett Simple Proofot az ITZ DATA módosíthatatlan háttértárként készítette a Guatemalai Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) számára. A Simple Proof segítségével mindenki megnézhette egy webhelyen keresztül a szavazatszámlálói lapokat, hogy nem módosította azokat senki. Persze ez még nem azt mutatja, hogy az adott szavazatszámlálói lap érvényes vagy sem. Viszont a szavazás befejezése után egy óránál több időbe nem telhet, mire a szavazólapot beszkennelik, feltöltik a Simple Proof megoldásába, és időbélyegzővel ellátják, hogy az egy megerősített bitcoin blokk legyen.

Ha az összesítő lapok többsége ezen az egy órán belülre esik, de néhányat sokkal később láttak el időbélyegzővel, akkor simán lehet, hogy probléma van a lap körül. És az általános választások augusztusi lezárása után használták is a Simple Proofot a közép-amerikai országban. A vesztes ellenzéki párt feltöltött az X-re egy olyan képet, amely állítólagosan a Simple Proofból készült. És amely azt mutatta, hogy egy szavazatszámlálói lapot még a választás lezárása előtt időbélyegzőztek. A bitcoin azonban bizonyította, hogy nem így történt.