A G20 digitális új világrendszert képzel el a CBDC-kkel

A G20-ak nemrégiben megrendezett csúcstalálkozóján a vezetők megvitatták a CBDC-k és digitális azonosítók bevezetésének tervét, ami komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel a lakosság szempontjából.

A digitalizált jövő felé vezető monumentális lépésként a G20-ak találkozóján a világ 20 legnagyobb gazdaságának vezetői úgy döntöttek, hogy a digitális valuták és digitális azonosítók elterjedését szorgalmazzák a területükön. Ez a döntés azonban komoly aggodalmakat váltott ki a digitális pénzügyi világban, mivel a megvalósítás mechanizmusán keresztül a kormányok nyomon követhetik a lakosság kiadási szokásait és elnyomhatják politikai ellenfeleiket. A bejelentés a nemrégiben Újdelhiben, India elnöklése alatt tartott találkozóról érkezett.

A világ minden táján riadalmat keltett a kriptovaluták kormányok általi szabályozása, ami azt eredményezheti, hogy a decentralizált digitális valutákat államilag ellenőrzött központi banki digitális valutákra (CBDC-k) cserélik, amellyel felülírhatják a digitális eszközök adatvédelmi és biztonsági jellemzőit.

Nirmala Sitharaman, India pénzügyminisztere egy globális konstrukció szükségességéről beszélt a kriptovaluta eszközök szabályozásának hatékony feltérképezéséhez. A G20-ak találkozóján kijelentette: „India [G20-as] elnöksége kulcsfontosságú kérdéseket vetett fel a szabályozással, illetve annak megértésével kapcsolatban, miszerint szükség van egy keret biztosítására a kriptovaluta eszközökkel kapcsolatos kérdések kezelésére.”

Az Újdelhiben megrendezett csúcstalálkozón megvitatott fontos pontok közé tartozott a nyilvános technológiai infrastruktúra, a digitális gazdaság, valamint a központi bankok kriptoeszközei és digitális valutái. Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy a G20-ak találkozója platformként szolgált a kriptoeszközök globális perspektívájának kialakításához.

A kriptovaluták kiterjedt nyomon követésének ötlete azonban felborzolta a kedélyeket, és az aggódó felek azzal érveltek, hogy ez a kormányok számára eszközöket adhat a társadalmi hitelminősítések manipulálásához és a lakosság monetáris kiadásainak ellenőrzéséhez.

A konferencián felszólaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kiemelte a mesterséges intelligencia (AI) és a digitális személyazonosító rendszerek globális szabályozó testületének szükségességét, amelyet a COVID-19 elleni védőoltás útleveleihez hasonló mintára alakítanának ki, és támogatta a nemzetközi együttműködés szükségességét a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kihívások kezelése érdekében.

A nyilvánosság felháborodása ellenére a kormányok továbbra is a CBDC-kre összpontosítanak. Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója dicsérte India proaktív megközelítését a digitális eszközök szabályozási ütemtervének elkészítésében, az adatvédelmi és a polgári szabadságjogi kérdések megoldása azonban egyelőre továbbra is tisztázatlan.