Menetel a Coinbase Base blokklánca: újabb csúcsok dőltek meg

A Coinbase második réteges blokklánca, a Base, amely augusztus elején indult el, az IntoTheBlock adatai szerint rekordszámú napi tranzakciót produkál. Szeptember 14-én 1,88 millió tranzakciót regisztráltak a láncon. Ez több, mint a két nagy rivális, az Arbitrum és az Optimism összes aznapi tranzakciója együtt. Meglepő módon nem a DeFi appok és nem a nem helyettesíthető tokenek (NFT) állnak a hihetetlen méretű aktivitás mögött. A rekordszámú tranzakciót a Base-n futó új közösségi applikáció, a FriendTech hajtja.

Nem látszik a Base-őrület vége

A Friend.Tech magát a “barátok piacterének” nevezi. Az elmúlt egy hétben pörgött fel igazán az app, amikor már bőven 500 ezer feletti tranzakciószámot regisztrálhatott napi szinten. A mozgást azok a felhasználók generálták, akik pontokat akartak gyűjteni egy később várható airdrophoz. Úgyhogy elmondható, hogy a Base magas tranzakciós száma mögött a Friend.tech áll. Nekik köszönhető az is, hogy átlagos 15,88 tranzakciót dolgozott fel a Base egy másodperc alatt. Így augusztusban még az Ethereumnál is jobban teljesített. És hogy tényleg a Friend.tech hajtja előre a Base tranzakcióit, azt jól mutatja, hogy amikor augusztus végére a decentralizált közösségi platform tranzakcióinak száma napi 50 ezerre esett vissza, akkor a Base tranzakciószáma is bedőlt.

De az is motorja a Base népszerűségének, hogy nagyon sok egyedi szereplő jelenik meg a láncon, akik vonzzák a felhasználókat is. Mivel most már messze a Base-n van második réteges láncok közül a legtöbb egyedi cím, nem csoda, hogy a fejlesztők számára is célpont lett a blokklánc. És ami pozitív, hogy a hatalmas mennyiségű tranzakció a megfelelő skálázhatóság miatt nem okoz olyan problémákat, mint az Ethereum körül kialakult őrületes helyzetek korábban.