Alapjövedelem-programot tesztelnek Amerikában, jó ötlet?

Több tucat városban indítottak garantált jövedelem programot az Egyesült Államokban. Itt az egyetemes alapjövedelem kezdete?

Az egyetemes alapjövedelem (UBI) ígérete sokak számára továbbra is vonzó koncepció, még akkor is, amikor az Egyesült Államok gazdasága ingadozik és a Fitch Ratings leminősítette az ország adósbesorolását.  Amerikában folyamatosan jelentenek be új, a lakosok számára ingyenes készpénzes programokat, miután az első kísérletek sikeresnek mutatkoztak.

Az UBI valójában egy régi koncepció, amelyet számos történelmi példa támaszt alá. Az ötlet egyszerű: a hosszú távú készpénz kifizetések alapvető biztonsági hálót biztosítanak mindenki számára.  A 21. században minél több helyi programot indítanak, annál inkább úgy tűnik, hogy működik.

A Covid-19 berobbanásával a hatóságok arra kérték az embereket, hogy a járvány és a biztonságuk miatt maradjanak otthon. A lezárások miatt háztartások milliói küzdöttek pénzügyi gondokkal. Erre válaszul számos város úgy döntött, hogy garantált jövedelem programokat tesztel. Ezek a programok elvben hasonlóak az UBI-hoz, de nem az összes lakosnak, hanem a lakosság egy kiválasztott részéhez szólnak.

Az Egyesült Államok városai gyors ütemben indítják a jövedelem programokat

A kísérleti programok keretében összesen 14,49 millió dollárnyi pénz osztanak ki az alacsony jövedelműek között, hogy teszteljék az alapjövedelem hatékonyságát.

Ann Arbor

A Michigan állambeli Ann Arborban már lehet jelentkezni egy kísérleti projektre, amely összesen 1,2 millió dollárt ad vállalkozóknak, önfoglalkoztatóknak, kisvállalkozások tulajdonosainak és mellékállású dolgozóknak.

Az alapjövedelem projektben száz pályázót választanak ki véletlenszerűen, akik 2024-től kezdődően két éven keresztül havi 528 dollárt (körülbelül 185000 Ft-ot) kapnak. Egyetlen feltétel, hogy a résztvevőknek a szövetségi szegénységi küszöb maximum 225%-val vagy az alatti éves jövedelemmel kell rendelkezniük.

Texas

A texasi Austinban 1,3 millió dollárt különítettek el egy alapjövedelem-kísérleti program folytatására, hogy segítsék a hajléktalansággal vagy kitelepítéssel fenyegetett embereket. A programnak köszönhetően 135 háztartásnak havi 1000 dollárt osztanak ki egy éven keresztül.

Philadelphia

A pennsylvaniai Philadelphiában összesen 449 400 dollárt különítettek el, amelyet egy év alatt osztanak ki. Egy 51 családból álló, már átmeneti segélyben részesülő csoport egy éven keresztül havi 500 dollárt kap, további 239 család pedig havi 50 dollárt.

Santa Clara

2020 júliusában a kaliforniai Santa Clara megyében elindították az ország első olyan garantált jövedelem programját, amely a nevelőszűlői rendszerből kikerülő fiatal felnőtteket segíti. Az eredmények azt mutatták, hogy a pénz jelentős pozitív hatást gyakorolt az emberek megélhetésére. A kísérlet értékelése szerint a  résztvevők leküzdötték az akadályokat és egészségesebb életet kezdek.

“Két év elteltével a résztvevők javuló jólétről számoltak be, mérhetően javult a jövedelmi stabilitás, a foglalkoztatás, a lakhatás és a hitel pontszám is. Sokan generációs hatásról számoltak be, mivel gyermekeiket iskolán kívüli tevékenységekre tudták beíratni, vagy olyan állást kaptak, amely lehetővé tette számukra, hogy több időt tölthessenek gyermekeikkel.” –írja a Santa Clara megyei kommunikációs hivatal.

A programot az utóbbi időben egyre több városban tesztelik. 2023 őszéig több, mint 40 alapjövedelem kísérletet indítottak el, csak az Egyesült Államokban.

Miért egyre népszerűbb az egyetemes alapjövedelem?

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az alapjövedelmet legfőképpen azok támogatják, akik jobban rászorulnak. Ez azonban hatalmas tévedés. A kezdeményezést az elmúlt években számos milliárdos, köztük Jeff Bezos, Mark Zuckerberg és Bill Gates is támogatta. 

Mindemellett a leglátványosabb támogatást eddig Jack Dorsey adta. A Twitter alapítója 2020-ban vagyonának 28%-át, azaz 1 milliárd dollárt adományozott jótékonysági célokra, köztük a feltétel nélküli alapjövedelem kezdeményezés támogatására.

A rendszeres és feltétel nélküli jövedelem olyan fontos tevékenységeket is díjazna, mint a gyermeknevelés vagy az idősgondozás. Ezek olyan munkák, amelyek a társadalmi fejlődést és kohéziót is erősítik, mégis csekély figyelem jut rájuk a mindennapokban. 

Mindemellett a közegészségügyi állapot is javulhat egy kanadai tanulmány szerint. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy számos egészségügyi probléma enyhült a megnövekedett jövedelem hatására. A program széleskörű kiterjesztésével a hónapról hónapra való túlélés helyett az emberek stabilabb körülmények között végezhetnék a munkájukat. A biztonságos körülmények pedig lehetővé tennék a nagyobb kockázatvállalást, ami az innovatív gondolkodásra és a fejlődésre is ösztönzően hatna.

Az alapjövedelem iránt érdeklődők részletesebben olvashatnak az előnyökről és hátrányokról egy korábbi cikkünkben.