A Bitcoin filozófiája – itt egy új, provokatív könyv a BTC-ről

A Bitcoin filozófiai alapjainak megértése értékes perspektívát nyújthat a pénzügyek és a technológia világában betöltött jelentőségükkel kapcsolatban. Az ősi filozófiai eszmék és a modern digitális valuta kereszteződésének feltárása gondolatébresztő utazás lehet mind a filozófia, mind a Bitcoin iránt érdeklődők számára.

Miért érdemes elolvasni?

A könyvnek kettős célja van, két széles körben elterjedt hiedelemmel kapcsolatban provokál. Az első az, hogy a pénznek, hatósági fedezettel kell rendelkeznie. A második, hogy az állam olyan fogalom, amely bármely politikai társadalomra alkalmazható, és nem lehet “állam utáni” politikai formákban gondolkodni.

A Bitcoin filozófiája című könyvben Álvaro D. María mélyen belemerül egy pénzügyi és társadalmi-politikai forradalomba, amely nem más, mint a Bitcoin. Mesterien ábrázolja a Bitcoint nem csak mint technológiai előrelépést vagy pénzügyi eszközt, hanem mint egy mély társadalmi jelenséget, amely olyan monumentális találmányokkal hasonlítható össze, mint a puskapor, a kengyel vagy az internet.

D. María fő kutatása a pénz és az állam bonyolult kapcsolatának boncolgatásában rejlik, és azt vizsgálja, hogyan kérdőjelezi meg a Bitcoin, mint a pénz decentralizált formája, a hagyományos szuverenitás és hatalom fogalmait. Görög filozófusoktól a modern gondolkodókig terjedő forrásokra támaszkodva teszi érvelését érdekessé és érthetővé. Átfogó elemzést nyújt arról, hogyan határozhatja újra a Bitcoin az ingatlanjog, a gazdaság és a politikai konstrukciók megértését.

Bitcoin könyv

A könyv három részre és 15 fejezetre tagolódik. Az első részben olyan témákról olvashat az érdeklődő, mint a pénz és a valuta filozófiája vagy a pénz denacionalizásának kérdése.

A pénz eredeteként általában a cserekereskedelmet szokták emlegetni, azonban nincs történelmi bizonyíték arra, hogy ez megtörtént volna. Nincsenek olyan antropológiai precedensek, amelyek megerősítenék, hogy a gazdasági cserekereskedelem létezett volna bármely emberi társadalomban.

A második részben a Bitcoiné a főszerep. Olyan felvetéseken keresztül nyújt betekintést mint, hogy hogyan érdemes megközelíteni a bitcoint, hogyan definiálja újra a tulajdonjogot és, hogy miért a Bitcoin a fontos és nem a blokklánc technológia. Felteszi a nagy kérdést, hogy mi lesz a környezettel, ami talán a Bitcoin legnagyobb kritikája. Ez a kritika ugyanakkor csak abban a kontextusban értelmezhető vagy egyáltalán jelent valamit, ha az az alapfelvetés, hogy a Bitcoin haszontalan.

A Bitcoin megnyitja a lehetőséget a megtakarításokra, a pénz racionálisabb felhasználására.

A harmadik rész az államok és központi bankok kontra Bitcoin kérdéskörére fókuszál. Az állam fogalmát és krízisét tárgyaló fejezeteket követően a “Mit tehetnek az államok a Bitcoinnal szemben?” című – és egyben legrövidebb fejezet – mindössze egy szóban adja meg a választ. Hogy mi lehet ez a szó, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

Viszonylag hosszabban fejti ugyanakkor, hogy mit tehet a Bitcoin az államokért.

Először azt mondják, hogy ez “elméletileg lehetetlen”.
Aztán “Talán lehetséges, de biztosan nem praktikus”.
Aztán: “De csak marginális csoportok használják.”
Később: “Tanulmányozzuk.”
Most: “Ez a jövő. Azért vagyunk itt, hogy irányítsuk és szabályozzuk.”

Mindent összevetve, a “Bitcoin Filozófiája” nem csak a Bitcoinról szól – a társadalom és annak alapintézményei újraértelmezéséről szól. D. María meggyőző érvet kínál, hogy a radikális változások küszöbén állunk, a Bitcoin pedig ezen átalakulás katalizátora és eszköze.

A szerzőről

A könyv eredetileg 2022-ben jelent meg spanyolul “La Filosofía de Bitcoin” címmel, és nagy figyelmet kapott a Bitcoin civilizációs bomlasztó jellegének egyedülálló feltárása miatt.

Álvaro D. María a madridi Complutense Egyetemen szerzett jogi és filozófiai diplomát, valamint a Közgazdászok Általános Tanácsának könyvvizsgálói és felsőfokú számviteli mesterdiplomáját. A BTC Consulting partnere.

A könyv angol nyelven a Bitcoin Magazin gondozásában jelent meg és itt érhető el.