Pénzmosás eszközévé vált a Spotify a svéd gengszter bandák számára

Nem titok, hogy a “streaming csalás” egy létező probléma a zeneiparban, és a Spotify-hoz hasonló zenei platformok számára óriási kihívást jelent, amellyel meg kell küzdeniük. Egy svéd újság szerint a kábítószerhez és halálos erőszakhoz kötődő bűnszövetkezetek évek óta pénzmosásra használják a platformot.

A kifejezés alatt azt értjük, amikor egy személy mesterséges eszközöket használ a zenéje streaming számának (hallgatottságának) növelésére, ezzel bevételhez jutva.

A leleplezés a Svenska Dagbladet (SvD) című svéd lap oknyomozó riportjából származik. A cikkben egy informátorra hivatkoznak, aki elmesélte, hogy a bandák hogyan használják ki a svéd streaming-óriást, hogy piszkos pénzüket törvényes jövedelemre váltsák.

A svéd lap beszámolóját négy független, a bűnügyi környezetből származó forrás is megerősítette.

Telegramon bérelnek fel embereket a streaming-szám növelésére

A kábítószerrel, rablásokkal, csalással és emberkereskedelemmel szerzett illegális pénzben úszó bandák a bűncselekményekből származó bevételt kriptopénzre váltják, mielőtt kifizetik “segédeiket”. Ezt a kriptót aztán arra használják, hogy hamis streameket szerezzenek a bandákkal kapcsolatban álló művészek számára, és beszedik az ezekért a streamekért kifizetett pénzt. Ezeket a segédeket a Telegram, titkosított üzenetküldő szolgáltatáson toborozzák, és azt a feladatot adják ki nekik, hogy az általuk kiválasztott számok toplistákra kerüljenek a Spotify zenei streaming alkalmazáson.

“A botok [Telegramos segédeik] biztosították, hogy a toplisták élére kerüljünk, azáltal, hogy nagy nyomást keltettek egy-egy dalra. Amikor felkerültünk a toplistákra, valódi streameket is kaptunk” – nyilatkozta az “Ismet” álnéven ismert tag.

A kiválasztott számok általában a svéd gengszterraphez kapcsolódtak, amely néhány éve hatalmas népszerűségnek örvendett, és amely szorosan kötődik a szervezett bűnözői csoportokhoz.

Egymillió stream körülbelül 60 000 svéd koronát generál, ami átszámítva valamivel több mint 5000 euró (közel 2 millió forint). A svéd gengszterrap pedig több tízmilliós nézettséget ér el a platformon keresztül.

A Spotify, amely egy svéd vállalat, ingyenes és fizetős prémium fiókokat is kínál. Ez utóbbiak több bevételt generálnak a streamekből. Így a svéd bandák gyakran keresnek fel rap-előadókat, hogy segítsenek a pénzmosásban, miközben egyúttal növelik a streaming slágereiket, bár kezdetben mesterségesen, ami az algoritmuson keresztül tolja a tartalmaikat, hogy több valódi felhasználóhoz jussanak el.

“Nem csak pénzszerzésre, de manipulálható gyerekek toborzására is kiváló módszer”

Ismet elárulta, hogy a zeneszámok népszerűsítése nem csupán pénzszerzés, hanem hasznos toborzóeszköz is a befolyásolható kiskorúak manipulálására, akiket aztán a bandák kihasználhatnak. Ő maga tizenévesként került be a hírhedt svéd alvilágba, amely az elmúlt években egyre több robbantásos és lövöldözésért volt felelős Stockholmban és az egész Svédországban.

A Spotify válasza

A Spotify válaszában hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a probléma kezelése mellett, és számos megkérdőjelezhető ingyenes fiókot távolítottak el a feltételezett illegális tevékenység miatt.

“A manipulált streamek az egész iparág számára kihívást jelentenek, és a Spotify keményen dolgozik a probléma leküzdésén. Fontos tudni, hogy a Spotify nem közvetlenül a művészeknek fizet, hanem a jogtulajdonosoknak és a forgalmazóknak”.

A Spotify közleményében állítják, hogy “bár van még tennivaló, automatizált folyamatai és kézi ellenőrzése piacvezető”, és, hogy“a Spotify-on található streamek kevesebb mint 1%-áról állapították meg, hogy manipulálták”.

A vállalat hozzátette, hogy “észleli és javítja a mesterséges viselkedést mind az ingyenes, mind a prémium fiókok esetében”.

Egy Johan néven emlegetett elemző, aki a svéd titkos Nemzeti Műveleti Osztálynak (NOA) dolgozik, azt mondta az SvD-nek, hogy “a Spotify pénzautomatává vált” a bűnszövetkezetek számára.