Egy TB adat egy négyzetcentiméternyi területen? Lehetséges!

Ha még nem történt meg velünk, előbb-utóbb biztosan meg fog történni, hogy kifogyunk a tárhelyből a laptopunkon, telefonunkon. És ez nem csak lokális probléma. Bármennyire hihetetlennek is tűnik, Gmail postafiókunk is könnyedén megtelhet, de bármilyen más tárhelyszolgáltatónál is kifogyhatunk a kapacitásból. Mert maguk az adatközpontok is megtelhetnek egyszer. Folyamatosan növekszik a tárolt adatok mennyisége, amelyhez folyamatos bővüléssel tudnak csak a szolgáltatók alkalmazkodni. A Cerabyte startupja lehet a megoldás, amely kerámia alapú adathordozói segítségével 1 TB/cm² területi sűrűség ígér.

Mit is tud a Cerabyte megoldása?

Laikusként nehéz elképzelni, hogy ez mit is jelenthet, szóval nézzük meg, hogy egy normál merevlemez vagy SSD vonatkozásában ez mit jelent. Napjainkban a legnagyobb sűrűséget biztosító SSD 0.1825 TB/cm² területi sűrűséggel bír, míg a legsűrűbb merevlemeznél ez 0.1705 TB/cm². Azaz a Cerabyte megoldása majdnem hatszor ilyen sűrű megoldást kínál. A területi sűrűség azon információbitek mennyiségének mértéke, amelyek egy adott sávhosszon, felületen vagy egy számítógépes adathordozó adott térfogatában tárolhatók. Minél nagyobb a sűrűség, annál több adatot lehet tárolni egy adathordozón. A Cerabyte megoldása pedig a hihetetlen nagy sűrűség mellett vékonyságot is kínál.

Mert egy SSD vagy egy HDD néhány milliméter magas általában, a Cerabyte egy rétege alig 50 atom magas. A cég célja, hogy 10 PB-s (10 000 TB), majd később 1 EB-s (1 000 000 TB) rackeket hozzon létre a technológiájával, amit egyszerű merevlemezekkel szinte lehetetlen elérni. A kerámia alapú adathordozókra lézerrel írnak, és mikroszkóppal olvassák őket. Viszont az átviteli sebességük szűk keresztmetszet, ez maximum 1 GB/s, szóval egy 10 PB-s tároló megtöltése elég sok idő. Viszont a hatszoros tárolási kapacitásért cserébe a legtöbben valószínűleg hajlandóak vagyunk beáldozni egy kis sebességcsökkenést. Azt nem tudni, hogy ez mikor érhet el tényleg mindennapi használatra, addig is viszont elég sok lehetőségünk van tárolási kapacitásunk bővítésére.