„Az embert genetikailag módosítani kellene, hogy intoleráns legyen a hússal szemben”

Egy bioetikus szerint az éghajlatváltozás leküzdése érdekében az embereket genetikailag módosítani kellene, hogy „mesterségesen előidézzék a hús iránti intoleranciát”.

„Ha kevesebb húst ennénk, jelentősen csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása. Néhány ember ugyan hajlandó lenne kevesebb húst enni, de hiányzik belőlük az akaraterő. A géntechnológia segíthetne… Mesterségesen előidézhetnénk a hússal szembeni intoleranciát, és így ellenszenvet tudnánk kelteni a környezetszennyező ételek fogyasztása iránt” – mondta S. Matthew Liao.

A bioetikus egyébként korábban azt javasolta, hogy a klímaváltozás megfékezése érdekében alakítsuk át az embereket úgy, hogy allergiások legyenek a húsra. Liao szerint a legjobb döntés az lenne, ha korlátoznánk a húsfogyasztást, éppen ezért vetette fel az ötletet, hogy változtassuk meg testünket, ezzel is megakadályozva a túlfogyasztást. Példaként megemlítette, hogy egy kullancscsípés is okozhat vöröshús-allergiát.

„Van egy kullancs, ami, ha megharap, allergiás leszel a húsra. Ez olyasmi, amit egy mérnöki munkával megtehetünk. Ezzel a tevékenységgel világproblémákat tudnánk megoldani” – jelentette ki.

A témát egyébként már több országban is feszegették, egy német zöldpárti miniszter például az elmúlt évben már azon munkálkodott, hogy új húsadót vezessen be az országban. Mindeközben az Egyesült Államokban a boltok polcaira került a laboratóriumban előállított „csirke- és marhahús” is, ami minden formában rossz szájízt hagyott maga után. Bill Gates, a Microsoft alapítója szintén támogatja az igazi húsra hasonlító műhúst, és egy olyan céget is pénzel, amely gombák felhasználásával kolbászt és joghurtot készít.