Pert vesztett, de továbbra is halogatja a döntéshozást az SEC a Bitcoin-ETF-ek ügyében

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ezen a héten elhalasztotta a döntéshozást egy sor Bitcoin-ETF-fel kapcsolatban.

A héten a WisdomTree, a Valkyrie, az Invesco, a Vaneck és a BlackRock társaságok ügyében kellett volna döntést hozni.

Jay Clayton a CNBC-ben beszélt a Bitcoin-ETF-ekről

Jay Clayton, az SEC volt elnöke meg van győződve arról, hogy a tőzsdén kereskedett alapok engedélyezése kapcsán nem az a kérdés, hogy meg fog-e történni, hanem hogy mikor. A CNBC „Squawk Box” című műsorában elmondta:

„A Bitcoin nem értékpapír. Így úgy gondolom, hogy az engedélyezés elkerülhetetlen. A határidős termékek és készpénztermékek közötti ellentmondás nem tarthat örökké.”

A cikk írásakor a világ legnagyobb kriptovalutája nagyjából 18%-kal ért kevesebbet, mint idei eddigi legmagasabb árfolyama, amelyet július közepén ért el.

Nemrég még pert is vesztettek hátráltatás miatt

Clayton szerint a Bitcoin-ETF-ek körüli hájp arról árulkodik, hogy mind a lakossági, mind pedig az intézményi befektetők szeretnének ilyen jellegű hozzáférést is kapni a digitális eszközhöz.

További jó hír az engedélyezés szempontjából, hogy az amerikai bíróság nemrég a Grayscale javára döntött egy az SEC ellen benyújtott eljárásban. Ebben a Grayscale azzal érvelt, hogy a piacfelügyelő hátráltatta őket abban, hogy népszerű Trust terméküket ETF-fé alakítsák át. A kormányügynökség volt vezetője szerint:

„Az SEC-nek a D.C. Circuit fellebbviteli bíróság most időt adott arra, hogy újraértékelje a helyzetet, és esetleg újabb indokokkal álljon elő. Lehet, hogy lesznek ilyenek, de nem hinném.”

Egy spot bitcoin-ETF azért is számítana nagy lépésnek az ágazatban, mert sokak szerint komolyan megnövelné a kriptovaluták iránti keresletet, jelentős árnövekedést generálva a piacon.