Kitoloncolják a francia nagykövetet egy afrikai országból

Augusztus 26-án szombaton, a Nigerben nemrég puccsal hatalomra került katonai vezetés felszólította egykori gyarmattartójának, Franciaországnak a nagykövetét, hogy távozzon az országból. A nagykövet 48 órát kapott a távozásra. Egyes hírek szerint az amerikai és a német nagyköveteket is kiutasították az országból, de erre vonatkozóan nem volt megerősített információ. Nem meglepő egyébként a franciák elleni ellenséges fellépés.

Niger nagyon ellenséges a franciákkal szemben

Amióta július 26-án hatalomra jutott a katonai junta Nigerben, azóta folyamatosan azzal vádolták a megbuktatott elnököt, Mohamed Bazoumot, hogy Franciaországgal együtt dolgozik egy külső katonai beavatkozás megszervezésén. A francia elnök, Emmanuel Macron egyébként július 26-a óta már legalább egy tucatnyi alkalommal szólított fel Bazoum szabadon bocsátására. A nigeri katonai vezetés közleménye szerint a nagykövet még augusztus 25-én elutasította, hogy találkozzon a junta új külügyminiszterével. Párizs szerint semmi okuk nincs a találkozóra, hiszen a jelenlegi kormánynak nincs fennhatósága. Niger erre reagált és azt mondta, hogy ha a francia kormány Niger érdekeivel ellentétesen cselekszik, akkor a nagykövetnek sincs keresnivalója az országban.

A nyugat-afrikai régiós blokk, az ECOWAS tárgyalt már a nigeri juntával. Csak arra vonatkozóan kaptak ígéretet, hogy három éven belül visszaállítják a demokratikus rendet, így a blokk továbbra sem zárja ki a katonai beavatkozás lehetőségét. Amely lehetőségre a szomszédos országok közül többen nem reagáltak túl pozitívan. Burkina Faso, Mali és Algéria is bejelentette, hogy hajlandó lenne belépni Niger oldalán egy katonai konfliktusba. Bennfentes beszámolók alapján sem könnyű megítélni a katonai vezetés megítélését. Hiszen aki nem támogató, az nagyon gyorsan elhallgattatásra kerül vagy akár el is tűnik.