Egy stabilcoin, ami az elmúlt hetekben szárnyalásnak indult

A DAI egy, az Ethereum láncán működő stabilcoin, amelynek értékét a lehető legközelebb tartják az amerikai dollár árfolyamához. Decentralizált rendszerben résztvevők látják el az irányítási és karbantartási funkciókat. A DAI mögött a MakerDAO nevű decentralizált szervezet áll, amelyben az irányítási tokenjének, az MKR-nek a birtokosai a résztvevők. Nemrégiben a DAI stabilcoin ismét növekedési pályára lépett, amelyet a megújult kereslet indított el, köszönhetően annak, hogy a birtokosok számára megnövekedett a jutalom értéke.

Vajon tartható a MakerDAO DAI tokenjének növekedése?

Az összes forgalomban lévő DAI piaci értéke április óta most először haladta meg az 5 milliárd dollárt. Hiszen a befektetőknek felcsillant a szeme az akár 8%-os kamatlábak láttán. Erre azért már nagy szüksége volt a DAI stabilcoinjának. A piaci kapitalizációja a tokennek július végére 4,4 milliárd dollárra csökkent. Mindezt azok után, hogy a CoinMarketCap adatai szerint 2022 elején még 10 milliárd dollár felett volt a csúcsa a piaci kapitalizációnak. Ez a növekedés a Spark kölcsönzési DeFi platformra is hatással volt, amelyen a lekötött eszközök értéke egy hónap alatt tízszeresével nőtt és elérte a 430 millió dollárt. A Maker alapítója, Rune Christensen még a múlt hónapban tette közzé a terveket a nagyobb kamatlábakról.

Nem titkolt szándéka volt, hogy még vonzóbbá tegye a stabilcoint a befektetők számára azzal, hogy olyan tartalékeszközökből generált bevételeket is a protokol bevételei közé mozdított, mint az amerikai államkövetények haszna. Az ún. Megemelt DAI Megtakarítási Ráta (EDSR) kezdetben 8%-os éves hozamot ígért, de ahogy több és több befektető csatlakozik, úgy igazítják majd dinamikusan ezt a számot. A kérdés, hogy fenntartható lesz-e ez a növekedés és az új felhasználók kitartanak-e. Természetesen a nagyobb kifizetések a Maker profitját és jól megnyirbáltá. Sőt, megnyitották a lehetőséget az arbitrázsra is. A Maker a maximum kamatlábat néhány napja le is csökkentette 5%-ra a helyzet kezelése okán. Ez hatással is volt a profithajhász érdeklődőkre is, a Tron alapító Justin Sun gyorsan vissza is vont 200 millió dollárnyi tokent.