FraudGPT: A ChatGPT gonosz kistesója

A mesterséges intelligencia (AI) robbanásszerű fejlődése mellett a digitális fenyegetések tárháza is új és kifinomultabb kihívásokat mutat. Ebben az új digitális korban, ahol az AI az új arany, a kiberbűnözők is lépést tartanak a technológiai fejlődéssel.

A Netenrich kutatócsoport egy új és aggasztó AI fenyegetést fedezett fel FraudGPT néven. Ez a program kifejezetten rosszindulatú célból készült és olyan dolgokra használható, mint spear phishing e-mailek írása, cracking eszközök generálása és bankkártya csalásokhoz szükséges információk keresése.

Mi teszi ezt az AI-t különösen veszélyessé?

Hatékonysága és megkülönböztethetetlensége az emberektől. Képes olyan e-maileket létrehozni, melyek majdnem tökéletesen lekopizzák a valódi üzeneteket, megnehezítve ezzel az adathalász e-mailek felismerését. Ráadásul nemcsak az e-mailek tartalmában, hanem a címzett kiválasztásában is kifinomult: a legvalószínűbb áldozatokat célozza meg.

Azonban a FraudGPT nem ingyenes. A Dark Weben és a Telegramon az AI előfizetési díja 200 dollártól indul, és évi 1700 dollárig emelkedik. A szolgáltatás teljes körű csomagja számtalan “funkciót” kínál a bűnözők számára, például rosszindulatú kódok írását, hekkelő eszközök létrehozását és még sok mást.

A fenyegető szereplő mögötti arc, aki a FraudGPT-t létrehozta, a Dark Weben már ismert név. 2023. júniusában alapított egy Telegram-csatornát, és azóta aktívan hirdeti a különböző hacking szolgáltatásait. Az illető állítása szerint több Dark Web piactéren is ellenőrzött eladó.

Itt a WormGPT is

Érdekes és aggasztó trendet látunk: a FraudGPT-hez hasonló AI eszközök egyre inkább elterjednek a kiberbűnözők körében. Egy másik, a WormGPT nevű rosszindulatú AI szintén nemrégiben került a piacra. Ezek a programok egyre több bűnözőt vonzanak, hiszen lehetővé teszik számukra, hogy könnyen és hatékonyan támadják meg áldozataikat.

A fenti információk világosan mutatják: a bűnözés digitális fronton is innoválódik. Azonban a jó hír az, hogy bár az AI lehetővé teszi a bűnözők számára, hogy fejlettebb támadásokat hajtsanak végre, a hagyományos biztonsági eszközök továbbra is hatékonyak az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben.

Fontos, hogy soha ne becsüljük alá ezeket az új fenyegetéseket. A technológiai előrehaladás mellett a kiberbiztonság is fejlődik, de csak akkor maradhatunk lépéselőnyben, ha folyamatosan frissítjük és fejlesztjük védelmi stratégiáinkat. A mesterséges intelligencia lehetőségei végtelenek, de csak akkor leszünk képesek megóvni magunkat a károktól, ha felismerjük és megértjük ezeket a fenyegetéseket.