Megjött az akkumulátor, ami lenyomja a lítiumionos akksikat

Manapság a hírek egyik fő témáját jelentik az energiához kapcsolódó ügyek, a tiszta energia előállítása vagy éppen az energiahatékonyság. A legtöbb mindent megváltoztató ötletből azonban nem lesz igazán semmi. Lehet, hogy túl drága az adott energiaelőállítási ötlet, lehet, hogy technológiailag megvalósíthatlan, lehet, hogy a tömegtermelésével van probléma. A többrétegű napelemek, a hullámenergia kinyerése vagy éppen a hidrogén üzemanyagként történő használata már eljutott abba a fázisba, hogy tudjuk és látjuk, működnek. De az áttörés nem történt meg. Egyszerűen a jelenlegi fő energiaforrásaink még mindig olcsóbbak, egyszerűbbek és beváltak.

Az Ambri szerint pár év múlva versenyképes lesz az akkumulátoruk

Az újabb nagy ötlet az Ambri nevű startuptól érkezett. A folyékony fémmel működő akkumulátorok a jövő évtől kezdenek majd energiát adni a felhasználóknak. A lítiumion-akkumulátorok nagyjából 405 amerikai dollárért állítanak elő egy kilowatt óra energiát. Az Ambri ugyanezt a teljesítményt feleennyiért ígéri. A folyékony fémes akkumulátor elkészítése is könnyebb, mint a lítiumosé megolvasztott fémelektródák és megolvasztott sóelektrolit felhasználásával. Előnye még a költség mellett, hogy tartósabb, nem gyúlékony és az idő múlásával sem veszít a hatékonyságából. A cég tesztjei szerint 20 után is még mindig megőrzi kapacitásának 95%-át egy ilyen akkumulátor.

De persze túl szép ez is, hogy igaz legyen, hiszen van egy nagyon komoly szűk keresztmetszet is a történetben. Antimonra van szükség nagy mennyiségben egy ilyen akkumulátor előállításához. A világ összes antimon kitermelésének fele Kínában van, 40%-a pedig Oroszországban és az orosz érdekszférába tartozó Tádzsikisztánban. Plusz hiába tudja előállítani az Ambri az akkumulátorokat 180 dollár per kilowatt órás áron, legalább 20 dollárra le kell vinniük az árat, hogy versenyképesek legyenek. A cég úgy becsüli most, hogy ezt a költséglimitet 2030 környékén el tudják majd érni.