Itt van az árfolyam, amit a bányászok követelnek

A jelenlegi árfolyamhoz képest, több, mint háromszoros Bitcoin árfolyam kellene ahhoz, hogy a bitcoin bányászok a felezést követően is dolgozzanak tovább. Mi lesz így a hálózattal?

A jelenlegi árfolyamhoz képest, több, mint háromszoros Bitcoin árfolyam kellene

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Túl vagyunk a Litecoin felezésen, amely során a bányászoknak kiosztott jutalom a felére, 6,25 LTC-re csökkent. Az automatikus felezés augusztus 2-án, a 2 520 000. blokknál ment végbe, amit a Litecoin alapítója, Charlie Lee is megerősített. A Bitcoin felezés jövő év közepén a Litecoinhoz hasonlóan jelentősen módosítja majd a bányászok jövedelmezőségét.

Új blokklánc projekttel és decentralizált közösségi médiával bővíti Launchpool portfólióját a Binance. Az új feltörekvő projektek inkubálására létrehozott Binance Launchpool lehetőséget ad a befektetőknek, hogy a lekötött BNB, TUSD és FDUSD kriptójukért cserébe korán szálljanak be a legújabb kriptoérmékbe. A Sei (SEI) és a CyberConnect (CYBER) projektek listázásával lassan eléri a negyvenedik útjára indított projektet a Binance Launchpool.

A BlockFi egy lépéssel közelebb az ügyfelek kifizetéséhez. A New Jersey-i csődbíróság feltételesen jóváhagyta a kriptohitelezéssel foglalkozó BlockFi közzétételi nyilatkozatát. A dokumentum, mely a bíróság által jóváhagyott, az adós vagyonát és kötelezettségeit ismerteti, egy újabb lépést jelent a cég újraszervezési folyamatában.

A CoinMarketCap mostantól elemzi az általános kriptopiaci hangulatot. A CoinMarketCap aggregátor oldal bevezeti a CMC Crypto Fear and Greed Index-ét (félelem és kapzsiság index), amely a kriptovaluta piaci hangulatot elemzi és értékeli. A közelmúltbeli piaci turbulenciák közepette egyértelművé vált, hogy a kriptovilágban nincs egy biztos félelem és kapzsiság (Fear and Greed) index, amely a hagyományos befektetők jól bevált eszköze. A kriptotérben már létező alternatívák ugyanis kizárólag a bitcoinra fókuszálnak, és nem képesek pontosan leírni a kriptopiac általános hangulatát.

Shiba Inu mindent visz

A SHIB az egyetlen jól teljesítő altcoin az elmúlt hét napban azon a kriptopénz piacon, amely egyelőre úgy tűnik, hogy teljesen beragadt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a kriptovaluta-piac ezen a héten ramatyul teljesített. A legtöbb legnépszerűbb altcoin veszteséget mutat, a Bitcoin ára pedig szinte teljesen változatlan maradt az elmúlt hét napban.

Valójában a Bitcoin volatilitása olyan jelentéktelen volt, hogy 10 napos átlagban hamarosan kisebb lesz az árfolyam változékonyság, mint a részvények és még az arany esetében. Vagyis az a Bitcoin, amely “kiszámíthatatlan és kockázatos”, kevesebb árfolyam akciót produkált, mint a hagyományos eszközök. De ez van.

Máshol viszont kivérzik az altcoin piac. Az XRP 7%-ot, az ADA 5%-ot, a SOL 5%-ot, a TRON 7%-ot, a MATIC 5%-ot vesztett a héten az értékéből és a sort csak hasonlóképpen lehet folytatni tovább. Ez persze segítette a Bitcoin dominanciájának emelkedését, azonban ez karcsú vígasz a kereskedők nagy részének. Akik nem ismernék, ez az a mérőszám, amely nyomon követi a BTC részesedését a kripto piac többi részéhez képest. Az elmúlt hét napban 0,5%-kal nőtt a bitcoin dominancia, ami rávilágít arra, hogy az altcoinok egyre gyengébbek.

Shiba Inu mindent visz

De nem minden altcoin egyenlő. Volt egy altcoin, nem is akármilyen, amelyik igencsak jól teljesített. A SHIB mémcoin 5%-ot erősödött a héten, miközben az egész altcoin piac vörösen izzott. Nem alapos ok nélkül. A Binance, a világ vezető kriptovaluta tőzsdéje nemrég jelentette be, hogy mostantól elfogadja a SHIB-et fedezetként. Ez egy igen fontos hír a SHIB rajongóknak, és ez volt az altcoin értéknövekedésének elsődleges katalizátora a héten.

Nem kell még temetni a jelenlegi emelkedő trendet

Több mint egy hónapnyi szűk kereskedési tartományon belüli tevékenység után a kereskedők türelme megfogyatkozott a Bitcoinnal kapcsolatban.

Azon várakozások, hogy a BTC ára 25 000 dollárhoz közelít, vagy esetleg még ennél is alacsonyabb szinteket tesztel majd, egyre többször jelenik meg az elemzők között. De nem feltétlen kell még eltemetni az emelkedő trendet.

Elemezve az adatokat, beleértve a Bitcoin piaci kapitalizációját, a BTC dominanciáját és az RSI-t, elképzelhető, hogy a BTC éppen egy nagyobb felfelé ívelő trend első lépése előtt áll.

Az RSI egy adott eszköz árának erősségét méri egy adott árponton. Az árfolyam oldalazik, azonban nem örökké. A hosszabb távú grafikonon az RSI és a Bitcoin árfolyama egy korai bika piaci árfolyam akciót ír le.

Az alábbi diagram az RSI-csúcsokat és mélypontokat mutatja az évek során. A jelenlegi körülmények pedig a kitörés előtti szakaszra emlékeztetnek.

RSI-csúcsok és mélypontok az évek során

100 ezer dolláros bitcoin árfolyam alatt elvéreznek a bányászok

A nyilvánosan jegyzett Bitcoin-bányászok számára legalább 100 000 dolláros bitcoin árfolyamra van szükséges, ha üzleti modelljeikkel továbbra is nyereségesek akarnak maradni.

A Bitcoin felezése így valójában rossz hír a bányászoknak?

A bitcoin bányászat részvények tulajdonosai igencsak szép profitot realizálhattak idén. A részvények ugyanis az elmúlt hónapokban jócskán felülmúlták a BTC teljesítményét. Míg a BTC esetében csökkent volatilitást és konszolidációs időszakot tapasztalhattunk, a Bitcoin bányásztársaságok részvényei néhány hónap alatt közel 100%-ot emelkedtek.

A Seeking Alpha egy közelmúltbeli jelentése a BTC bányászatát vizsgálta a Riot bányásztársaság adatait használva.

Seeking Alpha jelentése a Riot bányásztársaság adatait használva

Megjegyzik az elemzők, hogy annak ellenére, hogy a Riot várhatóan megháromszorozza bányászati kapacitását 2024-ben, a vállalatnak és általában véve a Bitcoin bányászoknak komoly ellenszéllel kell szembenézniük a felezés miatt. A BTC blokkjutalmak 50%-os csökkenése ugyanis a felére csökkenti a bányászok fő bevételi forrását.

Az olyan bányászok, mint a Riot, új részvényeket is kibocsáthatnak működésük finanszírozására. Ez felhígítja a meglévő részvényeket, ami azt jelenti, hogy még ha a vállalat mögöttes fundamentumai fenn is maradnak, előfordulhat, hogy a részvények árfolyama nem tud lépést tartani.

Ha ezt kombináljuk azzal a ténnyel, hogy sok bányász részvénye a jelenlegi értékelés mellett már túlvett, és a jövőbeli dolgok nem tűnnek túl rózsásnak, komoly problémák lehetnek ezekkel a papírokkal. Bár a bányászati részvények 2023-ban felülmúlták a Bitcoin teljesítményét, ezek a faktorok a lendület csökkenését jelezhetik előre.

Emiatt a bitcoin árának jelentős mértékű emelésére lesz szükség ahhoz, hogy a bányászok nyereségesek tudjanak maradni a jelenlegi hashráta mellett.

A fent említett jelentés arra a következtetésre jut, hogy közel 100 000 dollárra lehet szükség ahhoz, hogy a bányászok a szokásos módon folytathassák tevékenységeiket.

„Hacsak a Bitcoin nem teljesíti felül a várakozásokat, nem látunk módot arra, hogy a Bitcoin szektor sértetlenül kijöhessen ebből. Még a RIOT ambiciózus 35 EH/s hashrátája mellett is, a Bitcoinnak 98 000 dollár felett kell kereskednie, hogy igazolja a RIOT jelenlegi értékelését (a felezés után).” – áll az elemzésben.

Ennek alapján a jelentés arra figyelmeztet, hogy a BTC bányászati részvényeinek tartása jelenleg rendkívül kockázatos, mivel a mögöttes fundamentumok nem biztos, hogy lépést tartanak a jelenlegi értékelésekkel.