Tovább nő a Tether stabilitása, parádés negyedévet zárt az érme kibocsátója

A Tether a tartalékainak 850 millió dolláros növekedéséről számolt be negyedéves jelentésében, így a többlettartalék már 3,3 milliárd dollárra rúg. Ez azt jelenti, hogy az USDT-t kibocsátó szervezetnek 3,3 milliárd dollárral több vagyona van, mint az összes kibocsátott USDT piaci kapitalizációja. A meggyőző pénzügyi adatok bizalmat közvetítenek a piac felé, és hosszú ideig megszilárdíthatják az USDT vezető szerepét.

Az USDT tervezésekor a cél az volt, hogy állandó paritást tartsanak az amerikai dollárral, azaz az USDT mindig 1:1 arányban legyen váltható az USD-vel, és ennek megfelelően állandóan legyen elegendő tartaléka a cégnek akár a teljes kibocsátott USDT kínálat visszavásárlására. Egy ilyen nagyívű operáció esetében kulcsszerepe van a bizalomnak, és az átláthatóságnak: “A Tether továbbra is elkötelezett az átláthatóság mellett, melyet azáltal is kimutat, hogy közli a közvetlen és közvetett pénzpiaci kitettségét” – erősítette meg a vállalat nevében Paolo Ardoino, a Tether technológiai vezetője. A jelentés szerint a vállalat tartalékainak 85%-a áll olyan kivételesen likvid pénzügyi eszközökben, mint készpénzben, vagy azonnal visszaváltható USA államkötvényekben.

Az első negyedévben a Tether 1,5 milliárd dollár nettó nyereséget ért el, melyet április és június folyamán további 1 milliárd dollár követett. A második negyedév során 115 millió dollárt fordítottak részvény-visszavásárlásra, és energiaipari befektetésekre. A Tether konszolidált mérlegfőösszege június 30-án 86,5 milliárd dollár volt, ellentétben a másik oldalon fennálló 83,2 milliárd dolláros kötelezettséggel, amelyből 83,17 milliárd dollár “kibocsátott digitális érmékhez” kapcsolódott. Ez azt jelenti, hogy a Tether közel 4%-os többletet tart fenn, eloszlatva azokat a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a cég tartalékai veszélyesen közel lennének a fizetésképtelenséghez. A cég negyedéves jelentését a nemzetközileg elismert könyvvizsgálócég, a BDO szignózta.

Az elemzők természetesen különösen kíváncsiak voltak a Tether bitcoin vagyonára is. Az első negyedévben a Tether bejelentette, hogy tartalékainak 2%-át bitcoinban tartja, ezzel megtörve azt a hagyományt, mely szerint a stabilérme kibocsátó csak az Egyesült Államok kötvényeiből remél hozamot termelni – a második legnagyobb stabilcoinnak számító USDC-t kibocsátó Circle például továbbra is csak készpénzben és államkötvényekben tartja a tartalékait. A vállalat BTC-allokációjáról ezúttal nem közöltek friss információkat, de Paolo Ardoino leszögezte, hogy a Tether nyereségének viszonylag kis részét fektetik Bitcoin-bányászatba.