A Worldcoin „gonosz termékét” több vállalat is használhatja majd

A Worldcoin nemrégiben címlapokra került, többen azonban az adatvédelmi aggodalmak és a szabályozási nyomás miatt támadják a projektet.

A Worldcoin digitális azonosító rendszere a bevezetés óta több kritikát is kapott, mivel a személyazonosság ellenőrzésekor írisz-szkennereket használnak. A projekt vezetői azonban nemrégiben bejelentették, hogy felhasználói köre bővítése céljából kiterjeszti tevékenységét. A cél, hogy minél több szervezet használhassa a digitális személyazonosító technológiáját.

Ricardo Macieira, a Worldcoin alapító cégének ügyvezetője elmondása szerint szeretnék, ha a digitális ID rendszert a hagyományos vállalatok is elfogadnák. Ha például egy kávézó mindenkinek ingyen kávét osztogatna, a Worldcoin technológiáját arra lehetne használni, hogy az emberek ne igényelhessenek egynél több kávét – s mindezt anélkül, hogy az üzletnek vendégei személyes adatait be kellene gyűjtenie. Macieira hozzátette, hogy a Worldcoin technológiáját nyílt forráskódúvá kívánják tenni, lehetővé téve bárki számára, hogy saját „gömböt” építsen.

Hadjáratot indítottak a szabályozó hatóságok?

A nagyszabású tervei ellenére a Worldcoin szabályozási nyomással néz szembe. Augusztus 2-án Kenya belügyminisztere, Kithure Kindiki például bejelentette a projekthez hasonló tevékenységek felfüggesztését a kelet-afrikai országban. Kindiki elmondása szerint egyébként több kormányzati ügynökséget is utasítottak arra, hogy vizsgálják ki, a projektnek milyen felhasználási szándéka van az általa gyűjtött biometrikus adatokkal. Németország szintén beállt a sorba, ahol az adatvédelmi hivatal állítása szerint a Worldcoin ellen már 2022 óta folyamatban van egy vizsgálat az érzékeny adatok gyűjtése miatt. Mindeközben Franciaország és az Egyesült Királyság adatvédelmi hatóságai is vizsgálják a projekt tevékenységének jogszerűségét és közbiztonságát.

Kapcsolódó cikkeink: