A likvid staking tokenek simán lenyomják az Ethereumot

Már idén márciusban is arról írtunk, hogy a likvid staking protokollokban elhelyezett kriptovaluták értéke rekordokat döntött, de a folyamat azóta sem állt meg. Az Ethereum Merge óta megindult őrületes növekedés mára oda jutott, hogy 17 milliárd dollár van lekötve ilyen protokollokban. Aki nem tudná még, a likvid stakelés lehetővé teszi, hogy kriptopénzeinket lekössük blokkláncokon és ezért jutalmat kapjunk. Ugyanakkor megmarad a zárold eszköz likviditása is.

A likvid staking a kriptoszektor kirobbanó trendje

A hagyományos etherrel összehasonlítva elég egyértelművé váltak a likviditás biztosítók (LP-k) számára azon előnyök, amelyek következtében a likvid staking tokenek (LST-k) lenyomják trónjáról az ethert. A Merge óta az ETH-t nagyjából 4%-os hozam mellett lehet stakelni, amely hozam elég sok tényezőtől függ. Ez pozitív fejlemény, hiszen az ETH egy kifejezetten stabil eszköz más volatilis kriptovalutákhoz képest. Tehát most az ETH hozamot termelhet a stakelésből és az árstabilitásból is. Azok számára, akik most ethert birtokolnak, ott a kérdés: likviditást adjanak az etherjükkel és bízzanak benne, hogy díjat kapnak érte vagy stakeljék inkább az ethert és hozamot termeljenek? A likvid stakelés megoldja ezt a kérdést. Mert a normál módon stakelt ETH-val szemben a likvid stakelésben a stakelt tokenek szabadon kereskedhetőek és zárolhatók letétként DeFi protokollokban.

Tehát a hagyományos ether döntési helyzetéhez képest a likviditás biztosítók egyszerre kereshetnek hozamot stakelt ETH-val miközben likviditást is biztosíthatnak az automata market makereknek. És a fő ok, amiért a likvid stakelt token (LST) helyettesíteni fogja az ETH-t a DeFi szektorban, elég egyértelmű. Aki ugyanis ETH-t biztosít az automata market makerek számára LST helyett, az konkrétan 4% hozamról mond le. És az LST-kben nagyon nagy potenciál van.

Az Ethereum Shanghai frissítés tette lehetővé, hogy az ETH unstakelhető legyen még áprilisban. És ahogy az emberek egyre jobban megszokják, hogy a stakelt ETH már unstakelhető is, úgy barátkoznak majd meg a likvid stakelő platformokkal. A váltás pedig azt fogja jelenteni, hogy az LST-k hamarosan átveszik az ETH helyét teljes egészében és eljön az LST-fi időszaka is. Eljöhet tehát egy olyan kor, amikor minden ETH stakelve lesz likvid staking protokollokban, miközben a felhasználók tranzakciókat hajtanak végre velük.