Titkos kínai biolabort fedezhettek fel az Egyesült Államokban

Az elhagyatottnak hitt kínai raktárépületben illegális genetikai állatkísérleteket végeztek. A létesítményt véletlenül fedezték fel.

A közegészségügyi szakemberek laboratóriumi eszközöket, vért, testfolyadékokat, szérumokat és több ezer jelöletlen kemikáliát és feltehetően biológiai anyagokat találtak. Ezenfelül 900, genetikailag módosított egeret, akiket a covid-19 vírus hordozására „fejlesztettek” ki. Ezek közül 773-at elaltattak, 178 pedig egyéb módon pusztult el.

„Ez egy szokatlan helyzet. 25 éve vezetem a várost, de ilyet még soha nem láttam”

– mondta Nicole Zieba, Reedley város – ahol a létesítményt felfedezték – vezetője.

A raktárépületben találtak még a közegészségügyet is sokkolták. A laboratóriumi mintákban 20 potenciálisan fertőző kórokozót találtak, többek között a koronavírus, a HIV, a hepatitisz és a herpesz vírusait. A helyszínen talált dobozok legtöbbikén kínai szállítási adatok szerepeltek. A felfedezés során készített videofelvételek ezen a linken tekinthetők meg.

Az NBC News jelentése szerint a létesítményt a Prestige BioTech üzemeltette, amely egy Nevada államban bejegyzett vállalat. A bírósági dokumentumok szerint a város e-mailben felvette a kapcsolatot a vállalat vezetőjével, Xiuquin Yaóval.

Yao válaszában elmondta, miszerint a Prestige BioTech a Universal Meditech Inc. (UMI) eszközeit helyezte át a reedley-i raktárba, miután az UMI csődbe ment. A bírósági dokumentumok szerint a Prestige BioTech az UMI hitelezője volt.

A történet furcsasága, hogy az UMI korábbi laboratóriumát nem sikerült megtalálni az állítólagos fresnói telephelyen. A megadott címek vagy üres irodák voltak, vagy pedig olyan kínai helyszínek, amelyeket nem lehet azonosítani.

Kapcsolódó cikkünk: A WHO végre elismerte, hogy valóban laboratóriumi szivárgás állhat a koronavírus mögött

További aggodalomra ad okot, hogy a létesítményre puszta véletlen folytán, egy falból kilógó gumicső nyomán akadtak rá. Kyle Bass a Twitteren világított rá: ez vajon csak a jéghegy csúcsa? Hány olyan további titkos laboratórium lehet még, amelyekről nem tudunk?

(Kiemelt kép: A felfedezés során készített képek. Forrás: Kyle Bass, Twitter.)