A SEC utasítása: “A bitcoin kivételével az összes kriptovalutát törölni kell a tőzsdéről”

Az Amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelettől (SEC) megszokhattuk, hogy ott köt bele a kriptovaluták működésébe, ahol csak tud, azonban ezúttal megdöbbentő váddal állt elő. Figyelmeztette a Coinbase-t, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét, hogy állítsa le a kereskedést minden kriptovalutával – a bitcoin kivételével – különben pert indít a cég ellen. A lépés a SEC azon törekvésén alapul, hogy egyre jobban próbál szabályozási jogkört gyakorolni a szektor felett.

“Azt mondták: úgy gondoljuk, hogy a bitcoinon kívül minden eszköz értékpapír” – számolt be a kriptotőzsde vezérigazgatója, Brian Armstrong a SEC figyelmeztetéséről. “Erre mi azt mondtuk, nos, hogyan jutnak erre a következtetésre, mert mi nem így értelmezzük a törvényt. Erre ők azt mondták, hogy nem fogjuk megmagyarázni, a bitcoinon kívül minden más eszközt törölni kell a tőzsdéről.

Armstrong aggodalmát fejezte ki egy ilyen lépés lehetséges következményeivel kapcsolatban.

“Ekkor már tényleg nem volt más választásunk, a bitcoin kivételével minden eszköz törlése a listáról – ami egyébként nem törvényszerű – lényegében a kriptoipar végét jelentette volna az Egyesült Államokban” – mondta. “Ez egyértelművé tette a választást… menjünk törvényszék elé, és lássuk, mit mond a bíróság”.

Mi történne, ha a Coinbase szót fogadna?

A SEC utasításának messzemenő következményei lehetnek az amerikai kriptoiparra nézve. Ha a Coinbase eleget tett volna a SEC kérésének, az olyan helyzetet teremthetett volna, amely az amerikai kriptoüzletek többségét a törvényen kívül működtette volna, hacsak nem regisztrálnak a bizottságnál.

A SEC június 6-án benyújtott, a Coinbase elleni panaszában azzal vádolja a vállalatot, hogy be nem jegyzett értékpapírtőzsdeként, brókerként és elszámoló ügynökségként működött. Az amerikai hatóság a platform által nyújtott staking szolgáltatását is szabálytalannak tartja.

Az amerikai tőzsdefelügyelet Coinbase elleni fellépése és annak a kriptoipar szélesebb körére gyakorolt hatása heves vitát váltott ki. “Van egy csomó amerikai vállalat, amely arra a feltételezésre építette üzleti modelljét, hogy ezek a kriptovaluták nem értékpapírok” – mondta Charley Cooper, a CFTC korábbi kabinetfőnöke. “Ha most mást mondanak nekik, sokuknak azonnal le kell állítaniuk a tevékenységüket”.

Egy indítványt megelőző konferencián Katherine Polk Faila, a New York déli kerületének amerikai kerületi bíróságának bírája megkérdőjelezte a SEC képességét a befektetők védelmére.

Ha érdekel a téma, és kíváncsi vagy, hogy miért dúl ekkora feszültség az amerikai szabályozó hatóság és a kriptovaluta szektor között, ajánljuk figyelmedbe erről szóló cikkünket.