Ismét dróntámadás érte Moszkvát

Az orosz-ukrán háború hadszíntértől távoli támadásai tovább folytatódtak július 30-án is. Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy dróntámadást hajtottak végre Moszkva üzleti negyede ellen. A támadásban két épületet ért támadás és a város egyik repterét ideiglenesen le is kellett zárni. Az orosz védelmi minisztérium szerint egy drónt lelőttek Odintsovo felett, míg kettőt semlegesítettek ugyan, de még így is becsapódtak az irodaépületekbe.

Nehéz pontosan megmondani, hogy mi is történik az orosz-ukrán háborúban

A mostani támadásban egy személy sérült meg, de az oroszok szerint komoly károk nem keletkeztek. A támadás után rövid időre leállították a légi közlekedést a Vnukovo repülőtéren, Moszkva délnyugati részén, a gépeket pedig már repülőterekre irányították át. A szokásos kommunikációban az orosz védelmi minisztérium terroristatámadásról beszélt, amelyet sikeresen elhárítottak. Ukrajna pedig szintén a szokásoknak megfelelően nem reagált a támadás hírére. Az oroszok által 2022. februárjában Ukrajna ellen elindított teljes támadásban nem sűrűn fordult elő, hogy a határtól 500 kilométerre fekvő Moszkvát támadás érte, de mostanában viszont egyre több ilyenről lehet hallani.

A legismertebb az volt, amikor még májusban állítólagosan ukrán drónok csapódtak a Kreml épületébe. És hát a dezinformációs térben nem igazán könnyű továbbra sem eligazodni. Az orosz védelmi minisztérium szerint ugyanis a Krím-félszigeten is történt éjszaka egy ukrán dróntámadás. A hivatalos közelmény szerint 25 drónt semlegesített az orosz légvédelem. Az ukrán fél szerint pedig július 29-én este Sumy városát támadták az oroszok rakétákkal. A támadásban egy ember meghalt és öten megsérültek.